На початку грудня пілотна програма має розпочатися у трьох регіонах країни — Малопольському, Підкарпатському та Сілезькому воєводствах (відповідник наших областей).

За словами міністра охорони здоров’я країни Адама Нєдзєльського, в уряді розглядають дві моделі проведення обстежень. Перша передбачає надання відповідних повноважень сімейним лікарям: кожен зможе звернутися і здати тест. Друга модель передбачає можливість здачі тестів, не виходячи з автомобіля, через мережу спеціальних пунктів. У цьому випадку для проходження тесту населення сповіщатимуть через смс або у формі запрошення.

Для планованого МОЗ пілотного тестування використовуватимуть антигенні тести, які показують результат упродовж 15 хвилин з моменту забору матеріалу на аналіз.

У МОЗ повідомили, що за взірець проведення тестування взято Словаччину, де перевірили 3,8 млн осіб (кількість населення Польщі — майже 38 мільйонів). У цій країні тестування провели в три етапи: пілотний у чотирьох регіонах, потім — у масштабах всієї країни, через тиждень повторне тестування проводилося у регіонах, де рівень виявлених заражень коронавірусом був найвищий.

Водночас керівництво МОЗ не має повної впевненості стосовно того, що буде виявлена реальна картина захворюваності. Міністр визнав, зокрема, що ці тести мають «високу чутливість» у групі осіб, які мають симптоми і «велике засилля вірусу в організмі», натомість за більш легкої симптоматики вони не завжди дають правдивий результат, тобто є «фальшиво негативними».

Іншої думки вірусологи, причому ті, які входять до складу створеної урядом Медичної ради з протидії CОVID-19. Її керівник професор-епідеміолог Анджей Горбан заявив, зокрема, що немає жодних передумов для того, щоб розпочинати масове тестування поляків на коронавірус у грудні. «Це не має сенсу через надалі високу кількість заражень», — твердять радники уряду. При цьому вони пропонують скерувати всі зусилля уряду в іншому напрямку: на тестування людей із наявною симптоматикою і пильнування тих, хто заражений, щоби, перебуваючи вдома, ці люди мали можливість отримувати медичну допомогу. Це дозволить оперативно виявляти людей, стан яких різко погіршуватиметься, щоб забезпечити їм допомогу в шпиталях.

Тим часом у Брюсселі заявили про затвердження чергового контракту на поставки вакцини проти коронавіруса. Європейське агентство з лікарських засобів (ЕМА) в понеділок поінформувало, що може затвердити перші вакцини до кінця поточного або на початку наступного року. Натомість Єврокомісія запевнила, що з її боку всі процедури буде проведено негайно. Речник ЄК Стефан де Кеерсмакер заявив, що термін появи вакцини на ринку і доступу до неї залежить від договорів з виробниками. При цьому речник підкреслив, що ЄК хоче, щоб це сталося максимально швидко.

До речі, днями було оприлюднено результати опитування IPSOS на предмет ставлення і готовності до виконання щеплень проти CОVID-19, яке було проведене серед громадян 27 країн: поляки, росіяни та угорці опинились у групі найбільших скептично налаштованих щодо вакцинації націй, зокрема, через побоювання побічних ефектів та відсутність віри в її ефективність.