Придбали їх за кошти обласного бюджету. На це зі скарбниці регіону за програмою «Опікуємося освітою» виділили 1 млн 877 тис. грн. Як повідомили власкору «Голосу України» у департаменті освіти і науки ОДА, згадану техніку вже розподілили між 67 опорними закладами та профільними ліцеями області. Тож невдовзі ноутбуки доставлять на місця, де їх візьме на озброєння вчительська «сотня».

Така зброя сьогодні, під час «війни» з коронавірусом, украй потрібна. Особливо тоді, коли обставини змушують навчати і навчатися дистанційно. Досить згадати, як на початку пандемії саме через брак сучасної та надійної комп’ютерної техніки частині педагогів для віддаленого спілкування з учнями, зокрема й для доведення до них домашніх завдань, доводилося використовувати... звичайні мобільні телефони. Вони також роздавали вихованцям наочні матеріали, створювали групи у месенджерах, проводили індивідуальні уроки тощо.

Зрештою, новітня комп’ютерна техніка допомагає передавати й засвоювати знання не лише в часи згаданого форс-мажору. Про це добре пам’ятають у тих громадах, зокрема й сільських, де постійно дбають про належне оснащення своїх навчальних закладів. Тож, скажімо, в Засульському ліцеї, що поблизу Лубен, ноутбуки встановили навіть у бібліотеці. Їх продемонструвала бібліотекарка Оксана Жадан під час нашого минулорічного візиту до цього навчального закладу. І розповіла, що така комп’ютеризація книгозбірні допомагає заохочувати дітей різного віку до читання. З використанням ноутбуків у бібліотеці ліцею навіть проводять заняття.

Полтавська область.