В ній брала участь і прем'єр-міністр Ана Брнабич, до якої у всіх учасників дискусії накопичилося безліч питань про подальший вектор розвитку економіки країни. А якщо точніше, то з ким країна має продовжувати економічне співробітництво -- із Заходом чи Сходом? Цікавилися і тим, чи є у влади «план Б» з приєднання до Європейського Союзу, якщо переговори із Приштиною зайдуть у глухий кут? Адже саме від цього залежить членство Сербії в ЄС.

Брнабич у своєму виступі ясно дала зрозуміти, що стратегічним пріоритетом Сербії і ключовим напрямом її зовнішньої політики залишається членство в ЄС. Тому в Белграда немає ніякого «плану Б». За її словами, процес європейської інтеграції важливий не тільки для Сербії, а й для всього регіону. І зазначила, що сусіди по Західних Балканах докладають зусиль для прискорення цього процесу.

У Брюсселі високо оцінили стратегічний пріоритет Сербії. Однак верховний представник Європейського Союзу із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель_заявив, що Сербія як країна, стратегічно прихильна членству в ЄС, також повинна діяти на міжнародній арені так, щоб її європейська перспектива не була поставлена під сумнів. Він зазначив, що Європейська комісія добре поінформована про тісні зв'язки між Сербією і Російською Федерацією. І очікує, що Сербія почне діяти відповідно до своєї стратегічної мети членства в ЄС і зобов'язань, що випливають із договору про вступ до співтовариства.

Жозеп Боррель настійливо рекомендував Сербії поступово гармонізувати свої дії на міжнародній арені із загальною зовнішньою політикою і політикою безпеки ЄС. І зробити це належить перед тим, як приєднуватися до Союзу. Він наголосив, що будь-які дипломатичні кроки, що суперечать спільній позиції Європейського Союзу стосовно найбільш значимих для Брюсселя міжнародних питань, викличуть «серйозні_проблеми». За його словами, це питання регулярно порушується на всіх зустрічах із сербськими політиками, і керівництво Сербії повинне зробити відповідні висновки та почати крокувати в ногу з Європейським Союзом. «Сербія вже веде переговори про вступ до ЄС і, як очікується, буде поступово погоджувати свою політику стосовно третіх країн з політикою і поглядами, прийнятими в Брюсселі, це пункт, на якому ми неодноразово наполягали на переговорах з Белградом», -- наголосив верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки.