Такий режим був спричинений обговоренням проекту закону про державний бюджет на 2021 рік. ЗМІ зазначають, що депутати від провладних партій майже не брали участі в дебатах, бо були переконані: бюджет є антикризовим, соціальним і спрямований на захист людей.

Уряд заклав до нього збільшення мінімальної зарплати в наступному році з 610 до 650 левів (з 305 до 325 євро), підвищення зарплат учителям на 17%, лікарям, медсестрам і всім тим, хто перебуває на передовій боротьби з коронавірусом, - на 30%, державним службовцям - на 10%, співробітникам поліції, пожежних частин - на 15%. Передбачено щомісячні виплати на одну дитину в розмірі 40 левів (20 євро) в родинах, де місячний дохід на одного члена не перевищує 410 левів (205 євро), 90 левів (45 євро) - на двох дітей... Сім'ї, дохід яких становить 510 левів (255 євро) на місяць на одного члена, також зможуть отримувати допомогу на дітей, але в розмірі 80% від суми, виплачуваної людям з низькими доходами. Уряд зберіг і одноразову допомогу родинам при народженні першої дитини в розмірі 250 левів (125 євро), а другої - 600 левів (300 євро), третьої - 300 левів (150 євро).

Президент Румен Радев, а за ним і депутати від Болгарської соціалістичної партії, назвали такий бюджет «руйнівним з величезними й невиправданими видатками», з витратою грошей «без економічного обґрунтування і чітких процедур». Хоча раніше саме вони критикували уряд за те, що він витрачає гроші на будівництво магістралей, метро, а не на підтримку малозабезпечених верств населення.

Віце-прем'єр і п'ять міністрів змогли захистити проект бюджету, який був погоджений із профспілками, роботодавцями. Вони назвали твердження президента й опозиції про те, що країна увійде в боргову спіраль, неправдивими й маніпуляційними. Так, у ньому передбачено, що доходи держави становитимуть 47,6 мільярда левів (24,34 мільярда євро), а витрати - 52,5 мільярди левів (26,79 мільярда євро). Але такий дефіцит - звичайна практика для всіх країн ЄС. Тим більше, що в бюджеті встановлено максимальну межу державного боргу в 4,5 мільярда левів (2,3 мільярда євро), план погашення якого в уряду є.

Це переконало більшість депутатів парламенту, які затвердили закон про державний бюджет на наступний рік.