Медицина стає доступнішою.

На Івано-Франківщині нині створено 62 об’єднані територіальні громади. 41 з них має досвід самоврядування, а 21 тільки формується. Тож важливо запозичити приклад інших. Серед найуспішніших в області за соціально-економічним розвитком, кількістю реалізованих проектів та отриманих грантів від міжнародних фондів — Брошнів-Осадська ОТГ.

Підмурівок є

Головою селищної Брошнів-Осадської ОТГ удруге обраний Назарій Іванів (на знімку). Така довіра громади — результат роботи її очільника протягом попередніх років. Свою перемогу керівник означив відомим висловом митрополита Андрея Шептицького: «Не потоком шумних і галасливих фраз, а тихою і невтомною працею любіть Україну».

Важливо, що має підтримку в громаді. Насамперед це депутати-однопартійці із «Платформи громад». До селищної ради пройшло 10 самовисуванців, один депутат від «Батьківщини», а ще одного дообиратимуть. Брошнів-Осадська ОТГ має перевагу в тому, що виборців тут менше 10 тисяч, тож не було колотнечі за мандати. Добрі задуми не розбиватимуться через популізм.

Звітність і вимогливість — основні чинники успіху Назарія Іваніва. Одразу після створення Брошнів-Осадської ОТГ її керівник ініціював випуск бюлетеня із детальним описом видатків громади та обліку надходжень. Щоб кожен знав, звідки беруться гроші на ті чи інші проекти і де є резерви. Це стимулювало до пошуку економічних рішень.

Приміром, кошти із Дорожнього фонду виділяють пропорційно до протяжності доріг місцевого значення. Важливо було ефективно їх освоїти. Івано-Франківщина — пілотна область із залучення ОТГ до розподілу цих фінансів. Вдалося збудували новий міст, зруйнований  повінню ще у 2008-му. Проведено капремонт частини вулиць в усіх населених пунктах громади, заасфальтовано майже 20. Встановлено нове бар’єрне огородження на мосту між Брошнів-Осадою та Креховичами.

«Є захищені статті витрат, і ми не могли, приміром, освітню субвенцію перекинути на інші потреби. Прозорість бюджету спонукає до відповідальності: чи та або інша крамничка заплатила належні податки, акцизний збір, чи вся земля, що її обробляють, облікована. До слова, завершили її інвентаризацію, що слугуватиме раціональному використанню. Розробили генплан села Кадобна, відкоригували генплани Брошнів-Осади і Крехович. Після виборів Брошнів-Осадська ОТГ розширюється. Тепер до неї ввійшло ще кілька сіл, навіть із сусіднього району. І там треба шукати резерви розвитку», — наголошує Назарій Іванів.

Злагоджена робота надійної команди

У громаді мають намір відкрити індустріальний парк, реалізувати мегаамбітний проект відновлення вузькоколійної залізниці, яка об’єднає туристичні принади краю: Митрополичі палати, пластовий табір «Сокіл», форельне господарство. Цей масштабний проект включено до Стратегії розвитку області.

«Наш край — це ворота в гори Горгани. Водночас дбаємо про духовне життя кожного села, допомагаємо із ремонтами храмів та паломницькими поїздками. Адже духовний розвиток — це міцне підґрунтя для успішних ініціатив у всіх сферах життя. Маємо стати магнітом для інших. Упевнений, за такої інтенсивної праці всієї громади кардинально зміниться соціально-економічний розвиток», — акцентує Н. Іванів.

За минулої каденції він домігся створення Музею історії депортації. Запустили сайт, який інформаційно відображатиме діяльність музейного комплексу. Адже саме в Брошнів-Осаді за радянщини був центр депортації, через який пройшли 100 тисяч українців. Тодішнє свавілля не відрізняється від нинішнього на сході країни. Тож і новітня історія знайде тут своє відображення.

Завдяки наполегливості керівника в ОТГ реалізують ще два проекти, що їх фінансують з держбюджету. Це будівництво потужного спорткомплексу в Брошнів-Осаді та стадіону. Завдяки обновам можна буде приймати змагання високого рівня. А це дасть поштовх готельно-ресторанному та іншим супутнім бізнесам.

З ініціативи голови є перспектива залучення потужних інвесторів. Це підприємство, що розпилюватиме плиту із заводу «Кроно» та постачатиме її на експорт. Так само розширюється хлібопекарня, кондитерський цех. Сукупно — до 300 робочих місць.

Упевненість — результат досягнутого успіху

Така впевненість — результат досягнутого успіху. Брошнів-Осадська ОТГ, яку очолює Назарій Іванів, — одна із найуспішніших на Прикарпатті за соціально-економічним розвитком, кількістю реалізованих проектів та отриманих грантів від міжнародних фондів.

«Усі медичні послуги зробили безплатними, а головне — якісними, доступними. Капітально відремонтували приміщення лікарні та забезпечили сучасним медобладнанням. Таким чином отримали довіру людей, і в процесі реформи первинки майже 85 відсотків мешканців громади підписали декларації зі своїми сімейними лікарями. Ми ризикнули і створили одні з перших на Прикарпатті комунальне некомерційне підприємство «Брошнів-Осадська міська лікарня», що дало можливість зберегти заклад. Спільно з меценатами та коштом ОТГ відкрили палату інтенсивної терапії із ШВЛ-апаратом. Організували виїзд сімейних лікарів у всі села. У Креховичах запрацювала новозбудована амбулаторія, споруджуємо таку само у Кадобній, капітально відремонтували ФАП у Брошневі.

Успішно реалізується програма «Нова українська школа». Відремонтовано 18 класів. Впровадили енергозберігаючі заходи в ліцеї, капітально відремонтували актовий зал, їдальню. Ліквідували чергу в дитсадки, в ОТГ повністю забезпечили потребу в дошкільній освіті. Подбали і про матеріально-технічне оновлення закладів. Один дитсадок навіть має басейн із безплатними уроками з плавання для малюків та учнів початкових класів. Дітей із інших сіл підвозять шкільним автобусом. Для активного дозвілля малечі встановили дитячі ігрові майданчики. Створили дитячо-юнацьку спортивну школу, де безплатно займається майже 200 дітей. Взаємодіють зі спортивним клубом «Карпати — Брошнів», команда якого виборола кубок області з футболу, а спортсмени у складі обласної збірної перемогли у всеукраїнській спартакіаді.

За кошти ДФРР у Брошнів-Осаді ведуть будівництво нового спорткомплексу. Приміщення вже перекрили, утеплили та розфарбували фасад. А заодно капітально ремонтують стадіон, де на бігових доріжках встановили поліуретанове покриття, облаштовують добротне футбольне поле. В селах ОТГ — нові спортмайданчики. Тим самим створюють привабливі умови для активного відпочинку і фізичного розвитку, пропагують здоровий спосіб життя.

«Капітально відремонтували колонний зал, фойє та сцену Брошнів-Осадського Народного дому. Взялися за ремонт Народного дому в Кадобній, Брошневі. Провели понад сотню заходів, які неабияк згуртували і здружили громаду. За кошти ОТГ утримуємо дитячу школу мистецтв, батьки оплачують символічну плату, яка витрачається на зміцнення матеріально-технічної бази закладу. Випускаємо газету «Брошнівський вісник», ведемо сторінку у Фейсбуці, де розповідаємо про все, що робиться в громаді, намагаємося бути максимально відкритими», — ділиться думками співрозмовник.

В ОТГ придбали майже 10 одиниць комунальної техніки. Біля багатоквартирних житлових будинків подвір’я облаштували бруківкою. Обладнали нову насосну станцію, каналізаційну мережу, водогони, провели масштабні роботи з ліквідації наслідків червневої стихії. Налагоджено збір сміття. Об’єднали громаду транспортним сполученням — новий соціальний автобус безплатно перевозить жителів ОТГ, учні добираються на навчання шкільним автобусом. Забезпечили харчуванням за бюджетні кошти школярів молодших класів та учнів пільгових категорій. Та ще чимало великих і малих звершень — як результат енергійності самого керівника та об’єднання зусиль виконкому, депутатського корпусу та мешканців ОТГ.

«ЦНАП у Брошнів-Осаді надає 126 якісних адмінпослуг. Прагнемо задовольнити всі заяви щодо допомоги на оздоровлення жителів ОТГ. Соціальне таксі безплатно перевозить осіб із порушеннями опорно-рухового апарату. Допомагаємо воїнам АТО (ООС) та їхнім сім’ям. Започаткували традицію вітати довгожителів із 90- та 95-літтям. Активно співпрацюємо із громадськими та благодійними організаціями. От-от відкриємо філіал банку», — продовжує Назарій Іванів.
Функціонує тут і поліцейська станція — селищна рада надала приміщення. Подбали про безпеку дорожнього руху: освітлено пішохідні переходи, встановлено попереджувальні яскраві манекени, оновлюється мережа автобусних зупинок.

Вибір зробити нелегко

Водночас за кількістю набраних голосів на своєму виборчому окрузі Назарій Іванів під знаменами партії «Платформа громад» потрапив до обласної ради. Рішення обрати депутатський мандат далося нелегко. Вирішив: у Брошнів-Осадській ОТГ від часу створення сформовано дієву команду, є кому впроваджувати зміни. Є підмурівок для досягнення достойного соціально-економічного рівня. Та й свої вагомі цеглинки вже в ролі представника облради докладе. Адже для депутата то вже друга каденція, досвід є.

«Як депутат обласної ради опікуватимуся Брошнів-Осадською ОТГ та всіма громадами Прикарпаття. Важливо, що є підтримка Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, народного депутата VII-VIII демократичних скликань Анатолія Диріва, колишнього голови ОДА Олега Гончарука, голови облради Олександра Сича, облдержадміністрації. А головне — спільна і злагоджена робота територіальної громади, хто своєю працею, знаннями і вміннями творить позитивні зміни в громаді.

Принагідно хочу подякувати своїм батькам, сім’ї та родині, що із розумінням ставляться до вічної зайнятості. Переконаний, що з Божою допомогою та спільними зусиллями продовжимо розбудову і розвиток громад Прикарпаття», — підсумовує Назарій Іванів.

Івано-Франківська область.

Фото Марії ШЕПІДИ.