До основних підсумків місяця, що минув, мабуть, сміливо можна віднести твердження колишнього міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства, радника глави Офісу Президента Тимофія Милованова про те, що Україна цього року вже не отримає транш Міжнародного валютного фонду. Найімовірніше, колишній міністр має рацію!

«...Траншу не буде. У кого є якісь ілюзії — це нереально. Фізично, календарно зараз ми не встигаємо...».

Милованов зазначив, що до кінця року Україна може прийняти місію МВФ і досягти домовленостей на робочому рівні. За його словами, це дасть змогу нам залучити фінансування з прийнятною відсотковою ставкою від інших (?) кредиторів.

Проте МВФ не поспішає! І в цьому, схоже, найбільша заковика. Адже загальновідомо, що співпраця з МВФ є тією гарантією, яка відкриває двері інвесторам і підтверджує, що з бізнесом країни можна працювати і довіряти йому. У нашій же ситуації непереливки.

І хоч на словах Україна, нібито, виконала всі вимоги партнерів, директор-розпорядник МВФ Крістіна Легард заявила, що, мовляв, для перегляду програми необхідне повне узгодження дій.

Отож заява колишнього міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства скоріше плід уяви і спроба видати уявне за бажане, адже черги кредиторів, що бажали б профінансувати економіку України не лише за прийнятною, а й за завищеною процентною ставкою, не спостерігається. На жаль.

Тим часом, за даними прес-служби Мінфіну, на 20 листопада цього року, з Фонду боротьби з COVID-19 було використано 62% коштів фонду, тобто 41 з 66 мільярдів гривень.

На охорону здоров’я витратили лише 42% — приблизно 8 мільярдів — з передбачених 18,5 мільярда. З них найбільше (4,2 мільярда) було спрямовано на доплати медпрацівникам.

Майже 2 мільярди витратили на будівництво та ремонт приймалень, 0,8 мільярда — засоби індивідуального захисту та забезпечення лабораторій. Ще 571 мільйон субвенції до місцевих бюджетів спрямували на кисень у лікарнях. На 42 мільйони (42% передбачених коштів) МОЗ закупило апаратів штучної вентиляції легень.

На стимулювання економіки використано 64% коштів, майже 21 мільярд. Перераховано вже 66% виділених коштів на дороги — 20,8 з 31,5 мільярда.

На креативні індустрії та культуру уряд виділив 1 мільярд, проте використано лише 5,8%, а саме 58 мільйонів.

Найкраще з коштами впорались у МВС — виділену на правопорядок частину фонду (2,7 мільярда) у міністерстві використали на 92%.

Новенькі електрошокери для співробітників МВС не обговорювали лише ліниві!

Завершимо наш огляд тим, що пакет допомоги бізнесу, анонсований очільником держави, виявляється, теж хочуть профінансувати з Фонду боротьби з COVID-19.

«Йдеться про можливість використовувати кошти Фонду боротьби з COVID-19... там є гроші», — повідомив у коментарі одному з інформагентств радник глави держави Олег Устенко, — «Мінфін знає і Мінфін упевнений, що в змозі виконати те, про що говорить Президент», — підтвердив радник.

От тільки шкода, що ніхто з радників не каже, що робитимемо, коли і там — у Фонді боротьби з COVID-19 — гроші закінчаться. Хоча є варіант. І він вже помалу обговорюється: увімкнути друкарський верстат...

Утім про це краще не думати. Адже попереду такі веселі Різдвяні свята і новорічні канікули!

Підсумовував Віктор БОНДАР.