Але багато залежатиме від законодавчого забезпечення їхньої діяльності. Тож зустріч із народними депутатами була для них цікавою і корисною.

У Луцьку відбулася зустріч новообраного голови Волинської обласної ради Григорія Недопада, народних депутатів Віталія Безгіна, Ірини Констанкевич, Вячеслава Рубльова з головами територіальних громад області. Йшлося про проблеми, які стоять перед громадами регіону на завершальному етапі децентралізації.

Усіх присутніх на заході, зокрема, турбувало питання, коли ж нарешті Президент підпише і буде оприлюднено законопроект 3651-д «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування та районних державних адміністрацій». Віталій Безгін висловив переконання, що ризику його ветування наразі немає.

Багато питань на зустрічі в Луцьку стосувалося Бюджетного кодексу і бюджету на наступний рік.

«Щодо Бюджетного кодексу, то всі питання врегульовані законопроектом № 3614, який фактично істотно зменшив вплив районних рад і надав міжбюджетні відносини всім громадам. Залишкові кошти освітньої субвенції, що залишаться на рахунках районних бюджетів станом на 1 січня 2021 року, буде перераховано на рахунки громад пропорційно до кількості учнів», — зазначив Віталій Безгін.

Голів територіальних громад цікавило і питання акцизу пального. Як вважає Віталій Безгін, не всі громади тут є в рівних умовах, адже деякі з них створювалися на міжнародних транспортних коридорах, і так вони «підсідали» на цей акциз, за рахунок якого і жили. Є такі і на Волині.

«Звісно, вбивати громади, які нині існують за цей кошт, неправильно і некоректно. Торік таку правку голосували в сесійній залі, потім була обіцянка, що питання має бути врегульовано і повинні   бути компенсатори. На сьогодні їх нема, є поправка народних депутатів щодо цього, тому, думаю, боротьба за збереження акцизу з пального в кращому разі — у загальному фонді, в компромісному варіанті — у спеціальному Дорожньому фонді безпосередньо на місцеві дороги буде до останнього. Переконаний, що колеги-мажоритарники підтримають громади. Це було б правильно. Є ще один ризик — спроба забрати земельний податок від «Укрзалізниці», який сплачують безпосередньо в громади. Про це можна говорити, коли будуть компенсатори. Поки що їх немає, тож це питання закрите», — зауважив Віталій Безгін.

Голів територіальних громад області також цікавили питання щодо формування Державного фонду регіонального розвитку, доля районних лікарень, адже в області з 16 районів залишилося лише чотири, кадрові питання, що стосуються працівників держустанов, які будуть ліквідовані. Віталій Безгін зазначив, що працівники старих райдержадміністрацій зможуть переходити на нову роботу в громадах без конкурсу. Це зекономить час і спростить життя громадам та РДА, які несуть відповідальність за своїх працівників.

Народна депутат Ірина Констанкевич акцентувала увагу на проблемі освітньої субвенції, яка, з її слів, є чільною для Волині, де переважає сільське населення.

На думку народного депутата Вячеслава Рубльова, всі проблемні питання, що виникають у громадах, треба вирішувати комплексно. А для того, щоб голови територіальних громад мали змогу ефективніше обстоювати інтереси жителів, варто створити асоціацію.

На що оперативно зреагував голова обласної ради Григорій Недопад, пообіцявши, що найближчим часом ініціюватиме створення координаційної ради органів місцевого самоврядування при голові обласної ради. До участі у ній запросять усіх голів районів, територіальних громад області, а також народних депутатів України від Волині. Відкладати з цим питанням, запевнив Григорій Недопад, не будуть, тож орієнтовно перше засідання координаційної ради проведуть уже в другій половині грудня, коли буде проведено перші сесії в усіх громадах області та відбудуться відповідні кадрові призначення. На зустрічі обговорять найбільш актуальні проблемні питання новоутворених громад регіону.

Волинська область.

Фото із соціальних мереж.