У колажі: один із перших муралів; стінопис на честь патрона міста Івана Франка; Оксана Савчук.

Міська влада Івано-Франківська стимулює молодь до створення нового простору. За допомогою бюджету участі тут реалізують різноманітні креативні проекти. Активно долучається до втілення ідей народна депутатка Оксана Савчук. За її сприяння відкрито вже 23 мурали.

«Вуличне мистецтво — невід’ємний атрибут сучасного міста. Візуальні елементи утворюють цілі локації. Привабливі зовні та популярні серед жителів і гостей стінописи стали частинкою туристичних маршрутів. Мурали навіть звичайним будинкам додають яскравості. А все почалося з ідеї розмалювати стіну мотивами фільму «Тіні забутих предків» у дворі на вулиці Івана Миколайчука. А далі, після утеплення іншого будинку, ми вирішили зобразити на стіні актора в ролі козака, якого він зіграв у фільмі «Пропала грамота». Захотілось зробити й інші стіни тематично-яскравими. Сформували команду однодумців: друзів, художників, спонсорів, майстрів, які готують об’єкти до розписів», — розповідає Оксана Савчук, яка на той час була секретарем Івано-Франківської міської ради.

З командою місцевих художників Юрієм Пітчуком, Мартою Бельмегою, Олегом Цьомком, Юлією-Марією Комарою, Зоряном Сушем, Соломією Бобровською створили багато цікавих стріт-артів та муралів. Об’єкти набувають нових кольорів і тем.

Тепер уже як народний депутат Оксана Савчук продовжує розпочату справу. Запрошує до команди всіх, хто прагне бачити Івано-Франківськ яскравішим. Новий стінопис у співпраці із художником Андрієм Шпаком відкрили нещодавно в межах культурно-мистецького центру «Апостроф». Фінансування також — завдяки міській програмі «Бюджет участі». Приємно, що студентська молодь активно долучилася до проекту, який декілька років тому ініціював міський голова Руслан Марцінків.

Фото streetartif.wixsite.com.