Цю заяву вона зробила під час онлайн-конференції зі своїми колегами із країн, що входять до Північноатлантичного союзу. 

Раніше з такими пропозиціями до керівників Альянсу зверталася влада Румунії, аргументуючи це тим, що Росія наповнила анексований Крим сучасним озброєнням, зміцнила Чорноморський флот, що становить небезпеку не тільки для України та Грузії, а й для інших причорноморських країн. 

Єкатерина Захарієва уже вкотре заявила про підтримку Болгарією територіальної цілісності України та Грузії, на суверенітет яких зазіхнула Росія. Тому значення НАТО як фактора стабільності для Чорноморського регіону невпинно зростає. «Необхідно, щоб НАТО покращило присутність і свою ситуаційну поінформованість у Чорноморському регіоні», -- звернулася вона до колег з інших країн. 

Захарієва також наголосила на винятковій ролі НАТО в розвитку євроатлантичної перспективи країн Західних Балкан. І зазначила, що нині вони потребують підтримки реформ, що їх проводять, налагодження взаємодії між собою, а також у боротьбі з дезінформацією, яку посилено поширюють противники Альянсу. «Партнери із Західних Балкан чекають синхронізації своєї безпекової політики із цими діями Альянсу», -- сказала вона. 

Болгарські ЗМІ зазначають, що під час онлайн-зустрічі міністри закордонних справ країн НАТО також обговорили зі своїми колегами із Грузії та України ситуацію у Чорноморському регіоні й вислухали їхню думку про можливі загрози безпеці, що походять з боку Росії. «Участь у зустрічі наших найближчих партнерів сьогодні є сильним політичним посланням про триваючі ангажементи НАТО до Грузії і України», -- наводять слова Єкатерини Захарієвої видання.