Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.
 


Під час засідання.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Більше фото тут

Пленарне засідання 4 грудня 2020 року

На початку засідання у рамках години запитань до уряду міністр охорони здоров’я Максим Степанов наголосив на тому, що нині десятки тисяч медиків також хотіли б вийти під стіни Верховної Ради. Вони хотіли б заявити, що досить закривати очі на стан медицини та робити вигляд, що ніби все якось працює. Але вони настільки зайняті, що просто не можуть цього зробити.

«Наш обов’язок — забезпечити медикам нормальні умови для праці й життя, на які вони заслуговують і які їм обіцяли, — сказав М. Степанов. — 23 тисячі, 17 тисяч, 12 тисяч. Хочу, щоб ви запам’ятали ці цифри. Це те, що було обіцяно медикам, і вони розраховують на нас. Ми не можемо їх підвести, бо вони нас не підводять. Тому дуже прошу уможливити ці зарплати в бюджеті».

Для того щоб почати відновлення галузі, 3,5 відсотка ВВП замало, наголосив. М. Степанов. Мовляв, п’ять відсотків — це той мінімум, який дозволить медицині почати виходити з коми, в якій вона перебуває вже 29 років. Деякі кроки владою вже зроблено, запевняє міністр.

За дорученням Міністерства охорони здоров’я нині у регіонах багатопрофільні лікарні облаштовують під лікування хворих на COVID-19. Паралельно ведуться підготовчі роботи для розгортання мобільних госпіталів у разі необхідності на Київщині, Одещині та Донеччині. А також удосконалюється формування мобільних бригад. Кількість ліжок для хворих на коронавірус постійно збільшують. Так само працюють над оснащенням цих місць подачею кисню.

Нині в Україні роблять майже 50 тисяч тестів на добу, звітує очільник МОЗ. І чиновники працюють над тим, щоб цей показник збільшувався. До кінця року він має становити 70 тисяч тестів. Окремо М. Степанов зупинився на темі вакцинації. «Є хороші новини. Велика Британія офіційно схвалила вакцину проти COVID-19 від компаній BioNTech и Pfizer, — повідомив він. — Це означає, що нарешті з’явиться захист від хвороби і це дасть змогу відновити життя та знову запустити економіку.

Ми, зі свого боку, співпрацюємо з усіма світовими ініціативами щодо виготовлення вакцин заради того, щоб українці отримали її якнайшвидше. Одним із таких механізмів є глобальна ініціатива «Ковакс», яка об’єднує 172 країни. Згідно з розрахунками та попередніми домовленостями, ми отримаємо вакцину в кількості 8 мільйонів доз. Усі закупівлі проводитимуться через державні підприємства». Згідно з розрахунками МОЗ, сума, яку варто закласти в бюджет для закупівлі вакцини, має становити 15,1 мільярда гривень.

У питанні запровадження локдауну може бути тільки зважений підхід з огляду на конкретні дані та закони епідеміології, наголосив М. Степанов. Він зауважив, що з кінця січня та в лютому очікується пік поширення сезонних захворювань на грип, а це спричинить додаткове серйозне навантаження на медичну систему. До кінця грудня МОЗ не рекомендуватиме запровадження жорсткого карантину з огляду на те, що спостерігається стабільний приріст захворюваності без різких стрибків. Натомість пропонуватиметься плановий жорсткий карантин з перших чисел січня. За нинішніми прогнозами, він триватиме два-три тижні.

Народні депутати традиційно мали можливість поставити запитання і міністру охорони здоров’я, і Прем’єр-міністру. Після того як завершилася година запитань до уряду, з трибуни на вимогу двох фракцій виступив Олексій Леонов. Він нагадав про пожежу, яка торік забрала життя 16 осіб в Одесі. Їхню пам’ять за пропозицією народного депутата вшанували хвилиною мовчання. Тоді народні депутати дещо змінили перебіг засідання, і заступник Голови Верховної Ради Олена Кондратюк зачитала низку депутатських запитів. Після цього на вимогу двох фракцій виступила Анна Скороход, яка звернула увагу на те, що маски, які роздають народним депутатам на вході у Верховну Раду, не відповідають жодним стандартам якості.

Народні депутати розглянули пакет законопроектів, поданих у парламент Президентом та визначених як невідкладні. Зокрема, проект закону про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб’єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 № 4429. Та зміни до Податкового кодексу та інших законів щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню коронавірусу. За словами Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, ці два документи передбачають надання одноразової матеріальної допомоги застрахованим особам у розмірі восьми тисяч гривень. Вона може надаватися найманим працівникам, які втратили частину своєї заробітної плати під час карантину, та фізичним особам—підприємцям, які втратили частину доходу через заборону на повноцінне функціонування. За ці документи проголосували за основу та в цілому. Так само народні депутати підтримали проект змін до статті 28 закону про Державний бюджет на 2020 рік № 4431. Усі ці три документи парламентарії дозволили підписати Голові Верховної Ради невідкладно.

За процедурою ед-хок народні депутати розглянули проект змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення відповідальності за декларування недостовірної інформації та неподання суб’єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування № 4460-д. Представник Комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності Олексій Бакумов поінформував, що парламентарії підготували компромісний варіант документа. У ньому пропонується доповнити Кримінальний кодекс новою статтею 366-2 «Декларування недостовірної інформації», якою встановлюється кримінальна відповідальність у випадку, якщо такі відомості відрізняються від достовірних на суму від 500 до 4 тисяч прожиткових мінімумів, у вигляді штрафу від 2,5 тисячі до 3 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадських робіт від 150 до 240 годин з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Наостанок народні депутати без обговорення проголосували в цілому за проект № 4314, який передбачає зміни до деяких законодавчих актів щодо забезпечення профілактики коронавірусної хвороби (COVID-19). Після цього без перерви та обговорень у розділі «Різне» Голова Верховної Ради за згодою в залі оголосив засідання закритим.

Учора вітали з днем народження народного депутата Андрія Лопушанського.