Нинішній святковий стіл, порівняно з минулим роком, подешевшає. І, насамперед, унаслідок того, що сьогодні на прилавках в достатку недорогі овочі — основні складові салатів і гарнірів. Проте в здешевленні економісти бачать тривожні симптоми.

«Товар, може, і хотіли б продати дорожче, але не всі готові дорожче купити. Борщова, наприклад, група подешевшала, порівняно з минулим роком, а все тому, що люди стали біднішими. Протягом грудня ціни на овочі теж серйозно не зміняться — хіба що підвищаться на копійки», — прогнозує економіст Олег Пендзин.

Приблизно така само ситуація і з м’ясом — за рік воно істотно не дорожчало. А, за даними Національної асоціації виробників м’яса і м’ясопродуктів «Укрм’ясо», курятина навіть подешевшала. Свинина і баранина залишилися в тій же ціні, що і на початку року, підвищилися ціни на телятину, яловичину і ковбасні вироби.

Подальше підвищення цін ближче до Нового року можливе, запевняє голова Асоціації Володимир Попов. Причина — підвищений попит, якого впродовж року взагалі не було.

«Українці стали менше їсти м’яса, якщо в 1990-ті на душу населення припадало по 72 кілограми, то зараз 32—34 кіло на рік…», — каже Попов і підсумовує, що ближче до свята, якщо буде попит, цінники можуть додати мінімум 10%.

Риба і морепродукти, на думку Олега Пендзина, не мають відчутно подорожчати. Але для цього не повинен дорожчати долар.

Те, що перевантажених столів у багатьох не буде, прогнозує і директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко. «Все буде, як і минулого року, але з меншою кількістю продуктів. Якщо раніше приготоване на Новий рік доїдали 4—5 січня, нині бенкет явно буде скромніший», — вважає експерт.

В одному сходяться експерти: зараз визначальним у ціноутворенні є платоспроможний попит населення, а він, на жаль, падає. Тож, на думку експертів, ніякого серйозного зростання цін не буде, оскільки люди просто не зможуть купити цей продукт.

Та й за що купувати? Одноразова виплата ФОПам у вісім тисяч, анонсована урядом, навряд чи допоможе! Ось що каже про це голова Комітету економістів Андрій Новак: «Що таке вісім тисяч… сьогодні? Це навіть менше за середню заробітну плату в Україні... Якщо врахувати, що ця ініціатива з’явилась після восьми місяців карантинних обмежень різної форми, то виходить, що це — допомога у розмірі однієї тисячі гривень на місяць за весь період карантину… це половина пенсії українських пенсіонерів. А тому така допомога виглядає як насмішка над тими підприємцями, котрі вимушено не працюють, та тими, хто втратив роботу. Тим більше, що це — одноразова допомога, а не щомісячна», — наголосив економіст.

Насамкінець додамо. Хоч 1 грудня цього року в Україні підвищився мінімальний прожитковий мінімум: хочеться порадіти, мовляв, зростання соціальних стандартів автоматично приведе і до збільшення пенсійних виплат. Справді, мінімальна пенсія в Україні зросла, страшно сказати, на 57 гривень і тепер становить 1 769 гривень.

Отож доведеться констатувати, що на ті 57 гривень дуже не розженешся. Особливо пенсіонерам. Та ще й серед зими, коли комунальних платежів більшає, і вони значно дорожчають.

Підсумовував Віктор БОНДАР.