На знімку: Заступник міністра розвитку громад і територій України В’ячеслав Негода, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Кабінет Міністрів, місцеві державні адміністрації, органи місцевого самоврядування новостворених районів і громад за три тижні мають ухвалити дуже багато рішень, які дадуть змогу з нового року розпочати новий етап розвитку країни — коли послуги, ресурси і відповідальна влада перебувають максимально близько до людей, у громадах. На цьому наголошували учасники відкритого діалогу уряду та місцевого самоврядування «Україні — сучасне європейське самоврядування!», який відбувся 7 грудня, у День місцевого самоврядування.

Власне, це все передбачено Законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування та районних державних адміністрацій», який нещодавно був підписаний Президентом та набув чинності.

У відкритому діалозі взяли участь представники уряду, народні депутати, члени Асоціації міст України, Асоціації об’єднаних територіальних громад, Української асоціації районних та обласних рад, Всеукраїнської асоціації громад та інші.
«Подальші кроки розвитку для кожної громади є дуже індивідуальними. Але важливим є стратегічне бачення розвитку громад на середньострокову перспективу. І для цього ми маємо нову Стратегію регіонального розвитку до 2027 року», — зазначив у вступному слові Прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Він також наголосив, що одне з головних завдань децентралізації — це максимально наблизити послуги до громадян і підвищити комфортність їх отримання. «Ідеться насамперед про нові якісні послуги — оновлені лікарні, сучасні школи, цікаве та безпечне дозвілля. Важливо не допустити жодного скорочення об’єктів соціальної інфраструктури. Тепер більшість цих об’єктів буде передано територіальним громадам, і вони самостійно зможуть ними управляти», — зазначив глава уряду і додав, що це особливо важливо у зв’язку з ухваленням закону про оптимізацію мережі та функціонування ЦНАП. Нині їх можуть створювати лише органи місцевого самоврядування, тож у кожній громаді має бути свій ЦНАП із широким спектром послуг.

На завершення Прем’єр-міністр привітав представників місцевого самоврядування з професійним святом та побажав плідної праці задля добробуту людей та зміцнення країни.

У свою чергу заступник міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода зауважив: усі, хто підтримує децентралізацію, мають бути зацікавлені, щоб громади отримали повноваження і ресурси, необхідні для надання послуг людям. Цей перехід від радянської моделі самоврядування до сучасної української, за його словами, безумовно, важкий для кожного учасника реформи — для голів та депутатів місцевих рад, працівників місцевих державних адміністрацій, для всіх, хто ухвалює рішення на місцях. «Але ми спільно маємо зробити так, щоб зміни, які тривають нині в кожній громаді, не позначилися на якості послуг для людей. Ми за крок до того, щоб почати розбудовувати по-справжньому децентралізовану Україну. І нині наш найцінніший ресурс — це час. Давайте використаємо його ефективно», — наголосив він.

Про результати спільної роботи уряду та парламенту, а також про плани на майбутнє розповіли народні депутати — представники Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. Зокрема, голова комітету Андрій Клочко (на знімку ліворуч), Віталій Безгін і Дмитро Гурін (на знімку праворуч). Народні депутати зазначили, що спільними зусиллями вдалося сформувати для України новий адміністративно-територіальний устрій і провести на його основі місцеві вибори. Проте новий адмінтерустрій — хоч і великий шмат роботи, проте ще не фінал, зауважив В. Безгін. За його словами, на нас чекає непростий перехідний 2021 рік. Коли на реорганізацію накладаються також пандемія та світова економічна криза.

«Тому тільки спільні дії центральної та місцевої влади можуть забезпечити подальший прогрес реформи», — зазначив він, додавши, що ці спільні дії мають відновити взаємну довіру. А для цього потрібна регулярна комунікація між парламентом, урядом, Офісом Президента та місцевим самоврядуванням. Тож у цьому контексті народний депутат підтримав ініціативу Президента відновити Раду регіонів. Водночас В. Безгін наголосив на питанні, яке нині турбує всіх представників громад, — бюджетному процесі.

«У нас відбулися зміни в Бюджетному кодексі, нині на громади пішло набагато більше фінансового забезпечення, але маємо не забувати про кілька речей, які досі залишаються відкритим питанням», — сказав В. Безгін (на знімку), додавши, що йдеться про наповнення Державного фонду регіонального розвитку та про збереження акцизу з пального. «Це справді важливо зробити у 2021 році. Думаю, що наш діалог і з Мінфіном, і з бюджетним комітетом хоч і буде непростим, але здоровий глузд має перемогти», — зауважив він.

Щодо наступних законодавчих кроків, то, за словами народних депутатів, їх на найближчу перспективу три: про місцеві державні адміністрації, про місцеве самоврядування та законопроект про засади (вирішення питань) адмінтерусторою.

Під час відкритого діалогу неодноразово також наголошувалося, що Мінрегіон спільно з експертами та за підтримки Програми Ради Європи «Децентралізація і реформа публічної адміністрації в Україні» підготували роз’яснення перших кроків новообраних місцевих рад та набір консультаційних матеріалів. Їх можна знайти тут: https://decentralization.gov.ua/news/12985.

Є також відповідні роз’яснення Асоціації міст України: https://decentralization.gov.ua/news/12969.