А також відновлення миру на українському Донбасі. Про це йдеться у заяві МЗС України з нагоди річниці Паризького саміту лідерів країн «Нормандського формату».

У заяві наголошено, що впродовж року Україна за активної посередницької ролі Німеччини і Франції доклала максимальних зусиль для пошуку життєздатних шляхів мирного врегулювання конфлікту та реалізації положень, схвалених на останньому саміті. Завдяки активізації діяльності Тристоронньої контактної групи (ТКГ) та ухваленню у липні додаткових заходів з посилення режиму припинення вогню стабілізувалася безпекова ситуація в зоні конфлікту, що, попри продовження провокацій з боку збройних формувань РФ, істотно зменшило кількість людських жертв і руйнувань критичної інфраструктури. В грудні 2019 року та квітні 2020-го відбулися взаємні обміни утримуваних осіб.

Однак ініціативи української сторони щодо подальшого розведення сил та засобів, продовження процесу розмінування, пропозиції щодо активізації наступних етапів процесу взаємного звільнення утримуваних осіб, забезпечення повного й безумовного допуску міжнародних організацій до всіх утримуваних осіб, відкриття і належного функціонування КПП через лінію розмежування дотепер залишаються без належної реакції РФ. Через штучне блокування роботи ТКГ відсутнє просування в обговоренні робочих пропозицій України щодо виконання досягнутих під час Паризького саміту домовленостей. Натомість Київ констатує продовження обмежень на тимчасово окупованих територіях України в Донецькій і Луганській областях, зокрема, у свободі пересування та безпечному і безперешкодному доступі міжнародних організацій, насамперед СММ ОБСЄ з метою повного виконання свого мандата. Тим часом незаконні перетини не контрольованої Україною ділянки кордону вантажними потягами і автомобільними конвоями з Росії, які доставляють на тимчасово окуповану територію озброєння, стали звичною практикою. СММ ОБСЄ регулярно повідомляє про ці випадки у своїх звітах.