Сьогодні громади беруть на себе багато функцій, зокрема державних. Але для того, щоб вони дійсно були спроможними, необхідні економічні гарантії, підкріплені державними коштами. Про це заявили лідери громад Запорізької області під час обговорення перспектив децентралізації в регіоні, її досягнень, проблем та стратегії розвитку, яке відбулося в Агентстві регіональних ініціатив.

Так, керуюча справами Широківської громади Лариса Головань зазначила, що їхню громаду можна вважати яскравим прикладом ефективної співпраці з інвесторами. Є й інші корисні напрацювання.

«На старті децентралізації проводили громадські слухання та обговорення для визначення стратегічних цілей і завдань. Визначили поле гравців, створили «Агентство розвитку громади», завдяки чому громада вже досягла вражаючих темпів розвитку і продовжує покращувати життя мешканців», — розповіла Лариса Головань. Водночас у неї викликає занепокоєння те, що законодавча база держави не встигає за практичною діяльністю громад.

Голова Комишуваської селищної ради Юрій Карапетян підкреслив, що реалізована Стратегія розвитку дала їм змогу збудувати стадіон і створити юнацьку спортивну школу, відремонтувати і обладнати амбулаторію, а також придбати чотири авто для невідкладної допомоги тощо.

«Кожна громада, яка нараховує від п’яти тисяч до декількох десятків тисяч жителів, обирає власну стратегію розвитку. Шкода тільки, що за бюджетні кошти ці програми неможливо реалізувати. Тому вже кілька років усі громади залучають єврогранти і успішно їх освоюють», — додає очільник Асоціації громад області, голова Комиш-Зорянської селищної ради Ігор Гнатуша.

Наша модель децентралізації не повною мірою копіює європейську, а застосовує успішні європейські практики. На цьому акцентував увагу виконавчий директор Асоціації громад Запорізької області Олег Кузьменко: «Дуже важливо дотримуватися балансу між наданими повноваженнями і зоною відповідальності громад. У регіоні створено Раду голів територіальних громад, в якій голови зможуть обмінюватися позитивним досвідом і переймати результативні практики інших громад».

Представники влади зазначають, що нинішній рік став вагомим як для України загалом, так і для Запоріжжя. У регіоні створили 67 ОТГ і п’ять укрупнених районів, на новій територіальній основі відбулися місцеві вибори й уже навіть перші сесії.

«Громади навчилися працювати з власними бюджетами, залучати інвесторів, реалізовувати спільні проекти і змінювати на краще власну інфраструктуру. Є багато прикладів успішних проектів у різних громадах. Але є й спільна проблема — не вистачає законодавчої бази, яка підкріплювала б дії громад і розділяла повноваження громад і органів виконавчої влади», — вважає керівник апарату ОДА Зінаїда Бойко.

ДУМКА

«Дуже важливо з боку держави мати чітку фінансову стратегію на кілька років наперед. Це дасть змогу сформувати місцеву стратегію громад. Якщо в держави немає «правил гри», то навіть при залученні єврогрантів стратегія розвитку не спрацює», — заявила експерт з імплементації реформи системи охорони здоров’я, консультант міжнародних проектів Аліса Макаріхіна.