На сьомому році російсько-української війни відповідей на питання щодо гарантованих законом медичних послуг для ветеранів війни досі нема. На цьому акцентує Володимир Федоришин (на знімку) — гендиректор КНП «Обласний госпіталь ветеранів війни Івано-Франківської обласної ради».

«З 1 квітня медичні заклади уклали прямі угоди з Національною службою здоров’я. Фінансування надходить відповідно до кількості пакетів задекларованих медичних послуг. Підписання угод із НСЗУ прирівняло ветеранів війни до звичайних пацієнтів, — стверджує Володимир Федоришин. — Окремого пакета фінансування медичних послуг для ветеранів війни нема, хоча Закон України «Про статус ветерана війни» це передбачає».

Володимир Федоришин каже, що поза фінансуванням — комплексна реабілітація ветеранів війни (фізіотерапія, водолікування, фітотерапія), психологічна реабілітація, а також пільгове зубопротезування. Нема можливості лікування хворих на стаціонарному ліжку з урахуванням основного діагнозу та супутньої патології. Петиція на сайті Президента про те, щоб виділити окремий пакет щодо надання допомоги ветеранам війни, набрала менше п’яти тисяч із необхідних 25 тисяч.

«Госпіталь продовжує надавати повністю безплатну допомогу ветеранам війни, на що отримує зауваження від НСЗУ: лікувати всіх пацієнтів на рівних умовах, і то до п’яти днів, — додає Федоришин. — Місцеве самоврядування допомагає з енергоносіями, а от коштів на лікування катастрофічно не вистачає. Середня сума на одного хворого — в межах 4,5 тис. грн. Мінусуємо зарплату медпрацівникам — і залишається менше половини з того. Тож, коли через три дні колишньому бійцю кажуть, що кошти вичерпалися, натикаємося на нерозуміння, адже закон гарантує ветеранам війни безплатне лікування у будь-якому медичному закладі».

Медичні послуги з комплексної реабілітації ветеранів війни ускладнені тим, що немає ліфтів. У хірургічному відділенні ремонтні роботи досі не завершили — через брак фінансування. Тепер ще й додалася пандемія — госпіталь став закладом другої лінії в боротьбі з коронавірусною інфекцією. Треба провести реконструкцію стаціонару для створення операційного блоку з палатами інтенсивного лікування та підведенням туди кисню. Це надасть можливість закладу зберегти фінансування від НСЗУ згідно з пакетом медичних гарантій «Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах», «Стаціонарна допомога дорослим та дітям без проведення хірургічних операцій».

«Чекаємо від держави виконання фінансових зобов’язань перед ветеранами. В складі постійної депутатської комісії обласної ради з питань захисту прав учасників і ветеранів АТО/ООС та їхніх сімей відстоюватиму законне право колишніх бійців на лікування та реабілітацію», — наголошує Володимир Федоришин.

Івано-Франківська область.

Фото надано авторами.