Кабінет Міністрів під час позачергового засідання ухвалив постанову «Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19», яка продовжує його дію до 28 лютого 2021 року та передбачає посилення обмежень із 8 до 24 січня.

«Посилені заходи вживають для того, щоб не допустити розгортання нової потужної хвилі захворюваності, яка може прийти після Новорічних свят. Тож посилені карантинні обмеження мають розірвати ланцюг захворюваності, який може сформуватися протягом свят», — сказав Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, зауваживши, що в разі різкого зростання кількості хворих чи якоїсь непередбачуваної ситуації держава залишає за собою право звернутися до Верховної Ради щодо запровадження невідкладного карантину.

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов, пояснюючи, чому посилені обмеження пропонується запровадити саме з 8 до 24 січня, зазначив, що з кінця січня — початку лютого в нас традиційно спостерігається зростання захворюваності на грип, тож дуже важливо підійти до цього періоду з найменшою кількістю хворих на коронавірусну хворобу. «Тому ми пропонуємо запровадити прогнозований жорсткий карантин із 00:00 годин 8 січня до 00:00 годин 25 січня, тобто на 16 днів», — сказав він.

Під час жорсткого карантину буде заборонено роботу закладів громадського харчування (крім адресної доставки замовлень та замовлень навинос), розважальних закладів, закладів торгівлі непродовольчими товарами, закладів культури та проведення культурно-масових заходів, зокрема й оренду приміщень для будь-яких корпоративів. Також буде обмежено роботу спортивних залів, фітнес-центрів, басейнів, проведення масових заходів (крім організації гірськолижного дозвілля, але без роботи закладів громадського харчування та продажу алкогольних напоїв). На карантин (із можливістю проведення дистанційного навчання) мають піти всі заклади освіти, крім дитячих садочків.

Водночас на час дії посиленого карантину буде дозволено роботу закладів, які торгують продуктами харчування, лікарськими засобами, виробами медичного призначення, засобами гігієни, засобами зв’язку, ветеринарними препаратами, кормами. Торговельна діяльність іншими групами товарів може здійснюватися за умови адресної доставки замовлень. Передбачається, що працюватимуть АЗС, фінансові установи, оператори поштового зв’язку, а також заклади медичної практики, ветеринарної практики, заклади з технічного обслуговування та ремонту транспортних засобів. Перукарні та салони краси можуть працювати за попереднім записом.

Міністерство охорони здоров’я також рекомендує всім установам та організаціям, які мають таку можливість, на період з 8 по 24 січня перейти на дистанційний режим роботи. «Ми максимально шукали баланс, щоб обмежувальні заходи не створювали значного дискомфорту, але розраховуємо, що вони будуть виконуватися в повному обсязі, і ми зможемо зменшити кількість хворих за ці 16 днів», — зазначив М. Степанов.

В інші дні до 28 лютого (крім періоду з 8 по 24 січня) в Україні діють карантинні обмеження, які відповідають помаранчевому рівню епідемічної небезпеки. Щоправда, з 1 січня закладам громадського харчування буде дозволено працювати до 23-ї години (зараз до 22:00) із забороною розрахункових операцій після 22-ї години, а в Новорічну ніч кафе, бари та ресторани зможуть працювати до 1-ї години ночі.

Міські та міжміські перевезення громадським транспортом під час дії посиленого карантину не обмежуватимуться. «Автотранспорт, зокрема маршрутні таксі, тролейбуси, трамваї та залізниця перевозитимуть пасажирів у кількості місць для сидіння. Це стосується міського, приміського, міжміського, внутрішньообласного та міжобласного сполучення. Внутрішні авіаперевезення здійснюватимуться без обмежень», — повідомив міністр інфраструктури Владислав Криклій, додавши, що метро перевозитиме пасажирів без обмежень щодо кількості місць для сидіння.

Під час засідання Д. Шмигаль також повідомив, що уряд веде активний діалог з європейськими партнерами, щоб Україна якнайшвидше отримала партію вакцини проти COVID-19. «Під час розмови з віце-президентом Європейської комісії Жозепом Боррелем ми обговорили важливість налагодження діалогу між українськими та європейськими компаніями і асоціаціями з метою прискорення інтеграції України в ланцюжки виробництва та постачання продукції. Крім того, Міністерство охорони здоров’я минулого тижня спрямувало першу частину заявки для отримання вакцин у рамках ініціативи COVAX. Після опрацювання низки вимог було сформовано передумови щодо отримання 8 мільйонів доз вакцин для 4 мільйонів українців», — сказав прем’єр, додавши, що також уже сформовано критерії визначення пріоритетних груп людей, які першочергово отримають вакцину від COVID-19, та визначено логістичної спроможності для зберігання й транспортування вакцин. Другу частину заявки до COVAX Україна має подати 14 грудня 2020 року.

Кабінет Міністрів ухвалив рішення, яким поширив на студентів-медиків старших курсів та інтернів деякі норми соціального захисту в разі залучення їх до боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19. Зокрема, у разі встановлення таким студентам та інтернам групи інвалідності, що настала внаслідок захворювання коронавірусною хворобою під час виконання професійних обов’язків, передбачені страхові виплати в розмірі не менш як 300 прожиткових мінімумів, а в разі смерті через коронавірусну хворобу членам сімей таких медиків має бути виплачено 750 прожиткових мінімумів (майже 1,6 млн гривень).

Крім того, схвалено розпорядження про перенесення на 2023 рік Всеукраїнського перепису населення, про утворення Полтавського державного медичного університету та про розширення на 8381 тисячу гектарів Карпатського біосферного заповідника.

Уряд погодив пропозиції щодо призначення Вадима Мельника на посаду голови Державної фіскальної служби України та Валентина Резніченка — на посаду голови Дніпропетровської ОДА.