Друга зима поспіль на півдні України виявилася теплою, що неабияк сприяло виживанню мишей, котрі переселяються на посіви з пустирів та лісосмуг. До того ж переселяються масово. Під час обстеження полів, де не проводили обробку ґрунту після збирання врожаю соняшнику чи кукурудзи, таких «гостей» нарахували від однієї до чотирьох колоній на гектар. А в кожній такій колонії може бути 14—40 нір! Загалом по області організували моніторинг 183,9 тисячі гектарів сільськогосподарських угідь. І з них гризунів виявили на 104,8 тисячі гектарів. Миші заселили 67 відсотків обстежених площ озимої пшениці та ячменю, 64 відсотки площ ріпаку!

— Враховуючи, що кожна миша щоразу народжує до дванадцяти мишенят, і ці мишенята через 28 діб стають дорослими особинами, наслідки такого заселення можуть бути катастрофічними — від врожаю не залишиться взагалі нічогісінько. Якщо морози й ожеледь і цього року не стримають розмноження полівок, курганчикової миші тощо, фермерам та працівникам сільськогосподарських підприємств залишиться сподіватися тільки на самих себе — проводити хімобробку, — застерігає начальник відділу Головного управління Держпродспоживслужби Херсонщини Катерина Чуприна.

Цьогоріч аграрії краю також намагалися боротися з навалою гризунів. Але багато хто почав труїти ненажер із запізненням — уже влітку. Та встановилася спека, і температура повітря «зашкалювала» за тридцять-сорок градусів за Цельсієм, тоді як антимишачі засоби втрачають ефективність, якщо повітря прогрівається більш як до плюс 25 градусів. Відтак гризуни вижили і тепер посилено дають про себе знати. Зате гинули зайці, котрі «продегустували» протруєне зерно, лисиці та хижі птахи, які полювали на зайців...

Херсонська область.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.