На знімку: Джо Байден та Камала Гарріс (у центрі).

Вирішальну роль відіграв штат Каліфорнія — там виборники віддали 55 голосів Байдену. Загалом демократ отримав 306 голосів проти 232 — за чинного президента Дональда Трампа. Посаду віце-президента обійме Камала Гарріс.

Зазвичай голосування Колегії виборників відіграє суто формальну роль, проте нинішнього року цей етап важливіший через небажання Дональда Трампа визнавати свою поразку на виборах та його численні спроби оскаржити результати голосування.

Прикметно, що всі ключові штати — Невада, Джорджія, Пенсильванія, Аризона, Мічиган та Вісконсин, де Трамп до останнього сподівався змінити результат на свою користь — віддали голоси виборників за Джо Байдена. В жодному штаті не знайшлося так званих «зневірених виборників», які проголосували інакше, ніж їм доручили виборці штату.

Наступний формальний крок у виборчій процедурі — підрахунок голосів у Конгресі, що відбудеться 6 січня. Група конгресменів-республіканців з Палати представників, які віддані Дональду Трампу, збирається ставити під сумнів результати у ключових штатах на засіданні Конгресу, коли результати голосування затверджують, але на цьому етапі це вже не може зіграти значної ролі. Інавгурація Джо Байдена на посаду президента США має відбутися
20 січня 2021 року.

Водночас у понеділок у Сполучених Штатах стартувала вакцинація проти COVID-19, яка стане найбільшою в історії країни кампанією з імунізації населення, інформує BBC. Мільйони доз вакцини Pfizer/BioNTech почали надходити до 150 лікарень країни.

Фото зі сторінки Джо Байдена в Твіттері.