У ньому йдеться про військові злочини і злочини проти людяності, скоєні під час Майдану, до і під час окупації Криму та на Донбасі.

МКС констатував, що в період Майдану «в контексті демонстрацій мало місце насилля, в результаті чого як протестувальники, так і співробітники сил безпеки отримали травми, а деякі протестувальники загинули.

В період з 18 по 20 лютого (2014-го. — Ред.) насилля різко загострилося — десятки людей було вбито й сотні отримали поранення, переважно серед протестувальників».

Стосовно Криму в звіті зазначається, що, починаючи з 26 лютого 2014 року, в період, який передував окупації, і в контексті окупації цієї території було скоєні такі злочини: зумисні вбивства, катування, посягання на людську гідність, незаконні позбавлення волі; примус до служби у військових силах недружньої держави. У звіті також зазначається, що є підстави вважати, що в період з 30 квітня і далі в контексті збройного конфлікту на сході України було скоєно щонайменше такі військові злочини: умисний напад на цивільних осіб та громадські об’єкти, умисне завдання ударів по охоронних будівлях, умисні вбивства, зазіхання на людську гідність, зґвалтування та інші форми сексуального насилля тощо.

Також повідомляється, що канцелярія суду звернулася до національних органів влади з детальними запитами про надання інформації і отримала відповіді від України, однак не отримала відповіді на запити, направлені в Російську Федерацію.

Оскільки правоохоронні органи Росії та України не діють або не мають можливості покарати винних, прокуратура МКС має намір порушити кримінальні справи за виявленими фактами. Рішення про початок розслідування буде ухвалено після обрання нового прокурора МКС, який замінить прокурора Фату Бенсуда, повноваження котрої добігають кінця, та консультувань з ним. В МКС розраховують на співпрацю з урядами України та Росії.