В акціях протесту взяли участь представники трудових колективів Жовтоводського майданчика, трьох шахт: «Інгульської», «Новокостянтинівської» та «Смолінської».

За повідомленням голови Незалежної профспілки гірників України Михайла Волинця, держпідприємство (йдеться про «СхідГЗК». — Авт.) зі штатом майже п’ять тисяч працівників до 21 грудня переведено в режим простою. Сталої роботи ДП після цієї дати теж ніхто не обіцяє, бо працівникам заборгували 143 млн грн зарплати.

Нагадаємо, співробітники уранових шахт, розташованих на Кіровоградщині, припинили роботу ще 7 грудня. Вимога одна — погасити заборгованість ДП «НАЕК «Енергоатом» за урановий концентрат, що спричинило величезні борги із заробітної плати та негативно позначилося на нормальній роботі підприємств. Раніше працівники ДП «СхідГЗК» уже вимагали відновлення повноцінної роботи копалень і провели акції протесту в Києві, біля Кабміну.

Відомо, що в профільному міністерстві відбулася нарада з цього приводу. Однак ситуацію це не розв’язало — шахтарям повідомили, що наразі коштів у НАЕК «Енергоатом» немає, тож немає й можливостей відновити фінансові спроможності шахт. Підприємства не працюють понад 10 днів. Але затрати зростають, адже частина працівників і техніки забезпечують провітрювання копалень, відкачування води, роботу підйомів, проведення заходів з техніки безпеки тощо.

«Шахтарі розуміють, якщо раптом станеться підтоплення підземних виробок, отруєні уранові води в центрі України дадуть ефект, гірший за той, що був у Чорнобилі», — стверджують очільники Незалежної профспілки гірників і обіцяють, що люди триматимуться. Питання — скільки ще?