Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков, голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова Нестор Шуфрич (на передньому плані).
 

Марія Іонова, Яна Зінкевич.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут

Верховна Рада 300 голосами у другому читанні та в цілому ухвалила проект закону «Про внесення змін до Закону «Про державну службу» щодо зняття вікових обмежень для роботи на державній службі» (№ 4096).

Змінами із Закону «Про державну службу» виключаються норми щодо заборони вступу на державну службу особи, яка досягла 65-річного віку, надається можливість призначення такої особи на посаду державного службовця на один рік із правом повторного призначення без обов’язкового проведення конкурсу. Передбачається також, що у зв’язку з потребами служби державний службовець за рішенням суб’єкта призначення може бути залишений на держслужбі до 70-річного віку.

У другому читанні народні депутати ухвалили також (246 «за») законопроект «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради щодо опублікування рішень Верховної Ради України» (№ 4334).

Верховна Рада включила до порядку денного проекти законів «Про внесення змін до статті 77 Основ законодавства України про охорону здоров’я (щодо пільг та підвищення оплати праці професіоналів з вищою немедичною освітою, які працюють у системі охорони здоров’я)» (№ 4464) та «Про внесення змін до розділу IV «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» (щодо відтермінування введення в дію частини десятої статті 10)» (№ 4472). Водночас народні депутати визначили ці законопроекти невідкладними та скоротили строки внесення альтернативних законопроектів з тим, щоб була можливість розглянути ці питання вже у п’ятницю.

Верховна Рада також ухвалила низку кадрових рішень. Зокрема, достроково припинила повноваження народного депутата Руслана Требушкіна у зв’язку з обранням на посаду покровського міського голови Покровського району Донецької області та звільнила Сергія Бессараба з посади міністра у справах ветеранів у зв’язку з поданою ним заявою. Проте під час обговорення останньої постанови Марія Іонова (ЄС) слушно зауважила, що перед тим як звільняти міністрів, вони мали б прийти до парламенту і відзвітувати за виконану роботу. Інакше народні депутати, як наголосив Дмитро Лубінець («За майбутнє»), перетворюються на статистів, які просто тиснуть кнопки. Адже парламентський контроль — не просто норма, записана в законі, він повинен діяти, додав він. Без присутності самого міністра і його виступу з трибуни відмовилися за відставку голосувати й представники «Батьківщини». Проте позитивне рішення все-таки було ухвалено 251 голосом: «СН» — 216, ОПЗЖ — 3, «За майбутнє» — 9, «Довіра» — 18, позафракційні — 5.

Лише 224 народні депутати підтримали доопрацьований закон «Про внесення змін до Закону України «Про державну службу» щодо кандидатського резерву» з пропозиціями Президента України від 24.07.2020 (№ 3491). Тож документ вважається відхиленим. Водночас доопрацьований закон «Про електронні комунікації» з пропозиціями Президента України від 28.10.2020 (№ 3014) Верховна Рада 228 голосами ухвалила в цілому.

Розглянувши за скороченою процедурою проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення поетапного впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи» (№ 3985), народні депутати 250 голосами підтримали його у першому читанні.

Як зауважив голова підкомітету Комітету з питань правової політики та автор законопроекту Роман Бабій, Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система (ЄСІТС) має цифровізувати діяльність судів, зробити зручним і сучасним доступ учасників судових процесів до правосуддя. «ЄСІТС — це складна система, яка охоплює багато різних процесів, до неї входить майже 15 підсистем, які можуть працювати відносно автономно», — зауважив народний депутат.

У першому читанні Верховна Рада підтримала також законопроект «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за порушення законодавства у сфері захисту природних екосистем від пожеж» (№ 3755). «За» проголосували 324 народні депутати.

Проте полеміка у сесійній залі виникла навколо питання, яке мало б об’єднати всіх, — постанови про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2021 році. Представник монобільшості Максим Бужанський закликав не голосувати за неї, бо, мовляв, у постанові легалізуються колаборанти Другої світової війни. У відповідь Володимир В’ятрович зауважив: «Спільне уявлення про минуле — це важливий елемент формування національної ідентичності, і календар урочистих дат є одним з елементів формування цієї ідентичності та національної пам’яті. Я радий, що серед дат є ті, де ми вшановуємо пам’ять вояків Української повстанської та Червоної армії. Там і про козаків, і про українських князів... Власне, це ті події та постаті, які єднатимуть Україну». І наголосив, що настав час дивитися на українську історію українськими очима.

Іван Крулько («Батьківщина») зауважив: «Якщо ми хочемо мати українську державу, а наступного року ми відзначатимемо 30-ту річницю відновлення державної незалежності України, то мусимо пам’ятати свою історію, відновлювати національну пам’ять». Зрештою проект постанови підтримали 238 народних депутатів.

У другому читанні було ухвалено також проекти законів:

«Про внесення зміни до статті 183 Кримінального процесуального кодексу України щодо права слідчого судді, суду не визначати розмір застави у кримінальному провадженні» (№ 3915) — 263 «за»;

«Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо захисту житлових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа» (№ 3577) — 330 «за».

У цілому також підтримано низку ратифікаційних питань: проект закону про ратифікацію Угоди про політичне співробітництво, вільну торгівлю і стратегічне партнерство між Україною та Сполученим Королівством Великої Британії і Північної Ірландії; проект закону про ратифікацію Протоколу між Урядом України і Урядом Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії про внесення змін до Угоди між Урядом України і Урядом Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії про міжнародні автотранспортні перевезення тощо.

Крім того, народні депутати утворили Тимчасову слідчу комісію з питань розслідування причин збитковості підприємств вугільно-промислового комплексу, а також ухвалили низку постанов про зміну і встановлення меж деяких міст.