За даними моніторингу РНБО, у трійці лідерів з добового приросту нових випадків — Київ (1512), Одеська (1064) і Запорізька (858) області. А завантаженість ліжок для пацієнтів з COVID-19 перевищує 50% у Києві, Одеській і Миколаївській областях, повідомляє МОЗ України.

Глобальна ініціатива COVAX з вакцинації проти коронавірусної хвороби COVID-19 затвердила заявку України на одержання 8 мільйонів доз вакцини, якою зможуть безплатно зробити щеплення 4 мільйонам українців із груп ризику. Про це повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов учора на брифінгу. Він зазначив, що для придбання інших необхідних доз Україна веде переговори з компаніями, які перебувають на завершальних етапах вироблення вакцини. Степанов нагадав, що МОЗ просило передбачити в держбюджеті на 2021 рік 15,1 млрд грн на вакцинацію, але в результаті закладено лише 2,6 млрд грн, що майже вшестеро менше за необхідне. Тому в МОЗ «в екстреному порядку» підрахували, що зможуть акумулювати на вакцинацію ще до 2,3 млрд грн.

«Я дав завдання внести деякі зміни в цей національний план. Передбачити проведення вакцинації для наших громадян, які проживають на тимчасово окупованих територіях. Саме українців», — сказав чиновник і пообіцяв підписати цей документ уже сьогодні, у п’ятницю.

Більш як половина українців підтримує рішення Кабміну про введення суворого карантину з 8 січня. Такі дані соцопитування, проведеного групою «Рейтинг». «56% підтримують рішення уряду ввести суворий карантин з 8 січня, 41% — проти цього. 52% вважають, що поширення коронавірусу в результаті локдауну зменшиться, 45% мають протилежну думку», — йдеться в повідомленні.

А от Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) вважає повний локдаун не кращим сценарієм для боротьби з коронавірусом. Краще застосовувати більш м’які обмеження. Про це в інтерв’ю РБК-Україна заявив директор Європейського регіонального бюро ВООЗ доктор Ханс Клюге. За його словами, локдаун, що вводився навесні, хоч і зменшив вплив вірусу, але також  завдав шкоди багатьом людям. Нині у ВООЗ застосовують більш суворі підходи, поступово посилюючи обмеження. «У березні та квітні в Європі ми залишили поза фокусом уваги, наприклад, людей із проблемами психічного здоров’я, а також питання гендерного насильства», — зазначив Ханс Клюге. І додав, що локдаун призводить до втрати доходу в людей. Також страждають люди з інвалідністю або іншими захворюваннями.