Пластуни принесли до Верховної Ради України різдвяний вогонь. Далі він поїде по всій країні.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Більше фото тут

Це вже стало доброю традицією для нашої країни. Але, зважаючи на карантинні заходи, цьогоріч народні депутати мали честь привітати пластунів лише на третьому поверсі й провели з ними спільний брифінг.

Як відомо, ця міжнародна акція була започаткована у 1988 році австрійською телерадіокомпанією як благодійний вчинок — донести світло з символічного місця народження Ісуса Христа тим, хто святкує Різдво поза домом — у лікарнях, сиротинцях тощо. Того ж року ініціатива була підхоплена скаутами Відня. Відтоді вогонь із Вифлеєма наприкінці листопада доправляють літаком у спеціальному контейнері австрійські скаути, а вже звідти він мандрує з рук у руки так званою скаутською естафетою і в середині грудня потрапляє до України, де ним опікується найбільша скаутська організація України — «Пласт».

«Уже понад 20 років пластуни передають вогонь на теренах України в державні установи, церкви, лікарні, людям, які цього найбільше потребують. Цей вогонь символізує добро, мир, злагоду, світло, якого так потребують люди сьогодні», — зауважив один зі скаутів.

Водночас народний депутат та пластуп Роман Лозинський повідомив, що вже в неділю вогонь миру буде відправлено на схід. «Бо для нас, усіх пластунів, важливо, щоб цей вогонь добра і миру поширювався передусім там, де в ньому є найбільша потреба. Щоб наші воїни, які під час свят не будуть зі своїми рідними, отримали часточку тепла і подарунки, які добрі люди й пластуни збирали цими тижнями», — зазначив він.

Представник «Батьківщини» Іван Крулько, подякувавши пластунам за таку добру традицію, повідомив, що у бюджеті на 2021 рік було підтримано поправку, за якою Український пласт отримає державне фінансування у розмірі 5 млн грн.

«Пласт, який є осердям розвитку національного й патріотичного руху, виховання української молоді в дусі патріотизму та любові до своєї країни, має розвиватися, — сказав він і наголосив на важливості того, щоб закон про розвиток пластунського руху, ухвалений минулого року, діяв повною мірою: — Потрібно розвивати національно-патріотичне виховання, щоб Україна могла розвиватися».

Своєю чергою народний депутат, пластунка Оксана Савчук закликала місцеві ради також долучитися до підтримки пластунського руху, передбачивши фінансування організації у своїх бюджетах, «щоб розвивати правильні, патріотичні та культурні програми».

Водночас народний депутат Микола Княжицький, зауваживши, що Вифлеємський вогонь мандрує не лише Києвом, повідомив: «Учора пластуни з Краматорська передали вогонь миру воїнам на фронті. А нині вони роблять символічну акцію — вирушають на захід для того, щоб 19 грудня передати його на Івано-Франківщину пластунам із Верховини. Тож цей вогонь об’єднує не лише наші серця, а й Україну».