На знімку: Володимир Саєнко, заступник голови Федерації професійних спілок України, зазначив, що міжнародна підтримка цілісності і самодостатності профспілкового руху в Україні свідчить про правильність вимог. Є сподівання, що очільники держави дослухаються до пропозицій міжнародної спільноти і побажань найбільшого масового громадського руху держави.

Генеральний секретар Міжнародної конфедерації профспілок Шарран Барроу та Генеральний секретар Європейської конфедерації профспілок Лука Вісентіні надіслали звернення до очільників Української держави, в якому зазначають, що їх вразила інформація про нещодавнє рішення суду накласти арешт на власність Федерації профспілок України та її членських організацій, у тому числі на Будинок профспілок у Києві, побудований на членські внески у 1980 році та відновлений профспілками після пожежі під час Революції Гідності. Генсеки зазначають, що це рішення не лише порушує зобов’язання країни за Конвенцією МОП №87, але й суперечить рішенню Європейського суду з прав людини про те, що відчуження майна профспілок в інтересах держави суперечить статті 1 Європейської конвенції з прав людини. МКП дала юридичну оцінку цьому рішенню в окремому листі.

На думку МКП та ЄКП таке рішення лише підриває довіру до верховенства права, судової влади та професійної сумлінності судової системи України. У разі реалізації згадане рішення позбавить профспілки офісів та об’єктів, паралізує їхню діяльність та підірве демократичні процеси в країні. Україна регулярно потрапляє до категорії 5 щорічного Глобального індексу прав МКП — «відсутність гарантій прав» — ситуація в ній є однією з найгірших серед країн Європи. Генеральні секретарі МКП та ЄКП зробили висновок про те, що нещодавні атаки є частиною свідомої політики з підриву профспілкового руху в Україні.

Шарран Барроу та Лука Вісентіні закликають забезпечити виконання міжнародних зобов’язань згідно з конвенціями МОП, Європейською соціальною хартією та Європейською конвенцією з прав людини, а також Угодою про асоціацією між Україною та ЄС і Угодою про ПВЗВТ шляхом:

— негайного виконання рішень та рекомендацій Комітету МОП зі свободи об’єднання, КПЛ ООН та ЄСПЛ;

— припинення будь-яких спроб відчуження або заволодіння майном профспілок;

— призупинення прийняття законопроекту № 2681 та інституціоналізації належного залучення представницьких профспілкових організацій до розробки законодавства про профспілки з використанням досвіду Міжнародного бюро праці;

— сприяння соціальному діалогу щодо соціально-економічних реформ та політики, які розробляються в Україні, а також консультаціям з представницькими профспілковими організаціями.

Генеральний секретар МКП та Генеральний секретар ЄКП зазначили, що вони поінформують Генерального директора МОП, Європейську комісію, Європарламент та Раду Європи про ситуацію, що склалася, та висловили повну підтримку Федерації профспілок України, її членським організаціям та всім демократичним профспілкам України.