Святий Угодник з особливими подарунками та привітаннями завітає до учнів більш ніж тридцяти українських шкіл та студій у 18 країнах на чотирьох континентах, що стали учасниками Міжнародного культурно-мистецького проекту «До вас їде український Миколай». Акція з 2005 року проходить з ініціативи Товариства «Україна-Світ» і за підтримки Міністерства культури та Міністерства закордонних справ України.

У резиденції Святого Миколая, що розташувалася в одному із залів Національного музею літератури України, цьогоріч не чути дитячих голосів і сміху — триває карантин. Утім, пандемія не стала на заваді Угоднику, його помічники — заступник директора музею Раїса Сеннікова, керівниця етносекції Товариства Валерія Левківська, заслужений діяч мистецтв України Володимир Гонський та голова секретаріату Товариства «Україна-Світ» Алла Кендзера (на знімку) приймають листи, адресовані Миколаю, з різних куточків світу та готуються до прямого ефіру, в якому улюблений Святий буде роздавати музичні подарунки та ділитися відеопривітаннями, які підготували діти для великої української родини.

— Цьогоріч до онлайн-проекту приєдналися українська школа Еллісів в Осло (Норвегія), Українське земляцтво Сілламяе «Водограй» з Естонії, де щорічно проходить «Миколай фест», школа «Мрія» з Барселони (Іспанія), «Українська школа Сан-Франциско» (США), недільна школа у місті Будапешт (Угорщина), школа «Веселка» у місті Ворбюрг (Нідерланди), суботня школа «Престиж» у Римі і навчальний заклад «Квіти України у Бергамо (Італія), Українсько-Португальський ОКЦ «Школа імені Тараса Шевченка» у місті Фару і «Родина» у Лісабоні (Португалія), школа «Ерудит» у Відні (Австрія) та багато інших закладів, — каже Алла Кендзера.

— Маленькі українці в різних куточках світу, і в Туреччині, в Японії, в далекій Австралії з нетерпінням чекають Святого Миколая. Це не просто свято подарунків, а й свято українських традицій і звичаїв, які наші земляки бережуть та пропагують.

— Ці листи прозвучать у святковому ефірі, — долучається до розмови Валерія Левківська. — Для учасників ми підготували багато сюрпризів. А разом з нами і наші зіркові гості — музичний гурт «Шпилясті кобзарі», народні артисти України Оксана Білозор, Леся Горова, Інеса Братущик, народні ансамблі української музики «Дніпро» і «Роксоланія», дитячий ансамбль «Вишиванка», кандидат філологічних наук, експерт з нематеріальної культурної спадщини Валентина Телеуця та багато інших цікавих людей і колективів.

— Святий Миколай — це реальна особа, візантійський єпископ, що прославився своєю щедрістю і любов’ю до дітей. Народився він у третьому столітті у місті Патарі, що в Азії, у заможній родині. Коли його батьки померли, Миколай отримав величезний спадок. Він не став розкошувати, а витрачав гроші на допомогу бідним, — каже Валентина Телеуця. — Тож в рамках проекту «До вас їде український Миколай» діти ще й вчаться допомагати один одному, турбуватися про друзів. Це ми бачимо із листів, відеороликів, світлин, які надішли в київську резиденцію Святого.

Святий Миколай вже збирається в далеку дорогу, а щоб він з неї не збився, маленька майстринька Улянка Денова з «Етномайстерні Валерії Левківської» виготовила десятки зірочок, що прикрасили резиденцію Угодника і будуть вказувати йому шлях. Адже, об’їхавши десятки країн, Миколай має встигнути повернутися в Київ до ефіру на Ютубі, що розпочнеться 19 грудня в музеї о 12 годині за місцевим часом.

Фото наданоАллою Кендзерою.