Перша сесія пройшла без збоїв

Роботу першого пленарного засідання установчої сесії Гвіздецької селищної об’єднаної територіальної громади Коломийського району розпочали із традиційного благословення духовних наставників. Підтверджено повноваження голови ОТГ Михайла Дяківа та 22 депутатів. Відповідні посвідчення їм вручила голова виборчої комісії Наталія Лесюк.

Обраний на цю посаду вже вдруге, Михайло Дяків звернувся до присутніх представників районної влади, депутатів різних рівнів, духовенства, керівників установ, підприємств, організацій із подякою та закликав до єднання задля спільної роботи на користь громади.

Найбільше голосів на місцевих виборах набрав депутат Василь Буджак, який очолив лічильну комісію із обрання секретаря ради ОТГ. На цю посаду повторно обрали Тетяну Німчук. Виконком очолила керуюча справами Галина Маланчук. Головами постійних комісій стали Леся Герула, Ольга Лесюк, Федір Москалюк, Василь Буджак та Микола Сірадчук. Громада розширилася за рахунок Кулачківців і Хом’яківки, і представники цих сіл продемонстрували діловий та конструктивний підхід до об’єднавчого процесу.

На знімку: Тетяна Німчук та Михайло Дяків приступили до роботи. 

За що ж б’ються?

Після сесії Михайло Дяків разом із депутатами обговорили питання фінансової спроможності громади і найболючіші проблеми. Головне джерело наповнення бюджету Гвіздецької ОТГ — насамперед земля. Місцевість тут благодатна, одні з найкращих в області чорноземи. Тож облік — головне завдання новообраної команди.

Проблем чимало. Насамперед знижений бонітет. Грошова оцінка гектара ріллі із 38 тисяч гривень (як було до 2019 року) зменшилася до семи тисяч за гектар. Ґрунти тут продуктивні. Сусідні площі Підгайчиківської ОТГ Коломийського району, через межу, мають оцінку 40 тисяч гривень за гектар. У селі Виноград Городенківської ОТГ, що межує із Гвіздцем з іншого боку, — 26 тисяч. А від вартості землі залежить орендна плата, яку отримують від сільгосппідприємств, котрі її обробляють.

«Із початку року Кабінет Міністрів зменшив нормативну грошову оцінку землі. Нібито враховували стан ґрунту, гумус, родючість. Бал бонітету суттєво різниться навіть для сусідніх ділянок, приміром, через потічок від нашої ділянки, але вже Підгайчиківської ОТГ. Колись кожні п’ять років обстежували землі для визначення стану полів. Тепер же невідомо, яким чином «намалювали» нові показники. Принаймні, результати досліджень не оприлюднені, а лише як факт — нова грошова оцінка. Ми зверталися з цим питанням в різні інстанції. Із Держгеокадастру відповіли, що такі дані надійшли з області, їх і внесли на відповідні карти. Складається враження, що олігархи провернули цю справу задля здешевлення землі, щоб опісля скупити задешево», — акцентує Михайло Дяків.

Гвіздецька ОТГ — в очікуванні на передачу земель за межами населених пунктів ОТГ, які досі перебували в державній власності. Площі із приєднанням ще двох сіл збільшуються. Здавалось би, потужний потенціал! Однак враховуємо вищесказане про зниження нормативної грошової оцінки землі і порівнюємо, які доходи отримали б ще торік за таке багатство. І яких втрат зазнають тепер, а також, ймовірно, недобір значної суми сільськогосподарського податку.

«2200 га землі в селян орендує філія «Перспектив» ПрАТ «Зернопродукт МХП». Щоб не створювати напруження із власниками часток-паїв, керівники сільгосппідприємства орендну плату виплатили на рівні минулого року. За оренду земель запасу селищної ради ОТГ ми втрачаємо значні кошти. У філії пішли нам назустріч, то вже уклали договорів оренди на 100 тисяч гривень, процес триває. Адже не маємо втрачати джерела наповнення бюджету, бо видатків багато», — каже Михайло Дяків.

Депутати підтримують голову в тому, що важливо провести детальну інвентаризацію всіх ділянок, зокрема під час акту прийому-передачі від Кулачківської сільської ради, що приєдналася до ОТГ. Адже земля запасу може документально вже комусь належати. Доведеться через суд доводити право територіальної громади на ті чи інші площі.

Важливо, що держава надала територіальним громадам повноваження контролювати використання ділянок. У штаті ОТГ буде офіцер громади та податковий агент. За самозахоплення площі — штраф 3700 грн за гектар, які йдуть до місцевого бюджету. Колись орендатори користувалися прогалинами в законодавстві та уникали сплати податків за землю, позаяк не мали офіційного оформлення права оренди, правоустановчих документів. Відомі випадки, коли підприємство безперестанку змінювало назву і статут. Тепер такого не буде», — наголошує Михайло Дяків.

Кухня зсередини

Гвіздецька ОТГ утворена 22 грудня 2019 року. До неї тоді ввійшло селище та п’ять навколишніх сіл. Місцева влада прагнула приєднання кількох населених пунктів Городенківського району, яким територіально ближче до Гвіздця, а мешканці добираються до Городенки через селище та користуються послугами ОТГ. Не вдалося. Михайло Дяків каже, що довести перевагу об’єднання можна через успішність громади. Чого й прагнуть. Адже інтереси територіально переплітаються.

«Нам на утримання Коломийська районна рада передала заклади соціальної сфери. Приміром, Школу мистецтв. Лише 60 її учнів проживають на території нашої територіальної громади. Ще 50 — із тепер уже Городенківської, Заболотівської та Підгайчиківської ОТГ. Видатки на утримання закладу лягають на плечі Гвіздецької ОТГ — понад три мільйони гривень, а базову державну дотацію на одного жителя отримують територіальні громади за місцем проживання. Разом із депутатами під час формування бюджету на наступний рік проаналізуємо детально це питання. Ми з увагою ставимося до освітньої галузі. Прикро за працівників Школи мистецтв, яким районна рада навіть не повідомила про зміну статусу закладу. Тепер цей тягар — оптимізація, кадрове питання — лягає на нас. Так само із Гвіздецьким будинком туристсько-краєзнавчої творчості учнівської молоді, де на гуртках займаються діти із навколишніх сіл. Те само стосується пожежної, яка територіально обслуговує Підгайчиківську та П’ядицьку ОТГ, а утримувати команду, дбати про матеріальну базу має Гвіздецька», — стверджує Дяків.

Схожа проблема є в медицині. Районна лікарня закрита, а приміщення передано тепер на баланс ОТГ. У приміщенні розпочали ремонт, щоб створити центр первинної медичної допомоги із амбулаторією та денним стаціонаром. Торік держава на одного пацієнта, який уклав угоду із сімейним лікарем на медобслуговування, виділяла 360 грн. Тепер передбачено майже вдвічі більше. Проте на місцевий бюджет переклали оплату енергоносіїв первинної ланки. Так само — соціальні програми: забезпечення інсуліном, пільги на газ і світло для певної категорії громадян тощо. Бюджету має вистачити на все.

Головне — команда і підтримка

Отож роботи чимало. Засукувати рукави доведеться високо. Наразі нових старост не обирають, щоб зекономити кошти. А далі на сході села оберуть нового. Добре, що на законодавчому рівні перейшли на непрямі вибори старост, бо це були б суттєві витрати.

Кожен із депутатів підставить своє плече для вирішення злободенних питань. Мешканець селища Ігор Шкатуляк нагадав, як гуртом ремонтували приміщення селищної ради, вирішували інші проблеми.

Один із депутатів запропонував власним коштом виготовити проект на освітлення сільських вулиць. Василь Буджак допоміг із поданням проекту на ремонт місцевих доріг на конкурс Державного фонду регіонального розвитку, підсобить у дорожньому господарстві.

Гвіздецька ОТГ не має інфраструктурної субвенції, тож треба задіяти власний потенціал. На баланс громади передають приміщення колишньої школи-інтернату. Виставили на аукціон приміщення старого дитсадка, кілька земельних ділянок. За виручені кошти мають намір придбати техніку для комунального господарства. Є ще проблема зі збором ТПВ. Однак тут треба розпочати із культури поводження з відходами. Щоб до встановлених контейнерів не кидали разом із сортованим папером чи склом здохлу птицю та інший непотріб.

«Треба, щоб на наступних сесіях депутати виступили зі своїми програмами. Адже перед виборами пропонували цікаві бізнес-проекти. Маємо приклад сусідніх країн, адже чимало з нас побували на заробітках. У тій же Польщі підйом економіки стався завдяки участі в проектах розвитку Євросоюзу, за співфінансування Європейського банку розвитку. Так само й ми будемо подавати. Маємо визначну пам’ятку архітектури — римо-католицький костел. Його відновлення сприятиме розвитку туристичної галузі», — наголосив депутат Микола Павлюк.

Івано-Франківська область.

Фото автора.