Про це свідчать результати загальнонаціонального опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології. Мета опитування — з’ясувати, що думають українці про 2020-й та очікують від року наступного.

Щодо зовнішньополітичних уподобань, то від 2014 року напрямок руху для України залишається незмінним — до ЄС і НАТО. Вступ до Альянсу наразі підтримують 42% опитаних. Майже третина опитаних хотіли б, щоб Україна мала позаблоковий статус. Найбільше прихильників позаблоковості на сході та півдні країни. Натомість на заході та в центрі за євроінтеграцію висловилося відповідно 72% і 52%, а за вступ до НАТО — 68% та 47%. Натомість прихильників інтеграції з РФ в Україні лише 13%. Військовий союз з РФ підтримують 11%.

Водночас абсолютна більшість громадян (85%) поділяють загальнонаціональну ідентичність та вважають себе пе-редовсім громадянами України. Загальнонаціональна ідентичність переважає в усіх регіонах без суттєвих відмінностей (90% — у Західному регіоні, 83% — у Східному). Регіональну ідентичність поділяють лише близько 7% громадян в усіх регіонах.

Головною подією року у світі українці вважають початок епідемії коронавірусу. Також у переліку головних світових подій: громадянські протести в Білорусі, світова економічна криза, війна між Вірменією та Азербайджаном у Нагірному Карабасі, вибори президента США та масові заворушення у відповідь на поліцейське насилля, заборона абортів у Польщі, отруєння О. Навального, президентські вибори в Молдові, поправки до конституції РФ тощо. Однозначно позитивною для більшості українців світовою подією стала поява вакцини від COVID-19.

«Подією року» для України так само названо епідемію коронавірусу. Таку думку поділяють 43% українців, при цьому очікувано абсолютно всі оцінили подію як негативну. Безумовно негативною подією року українці назвали і війну на Донбасі.

Весняний карантин подією року вважають 12%, при цьому його також одностайно оцінено негативно. Чи не єдиною позитивною подією назвали будівництво автошляхів у рамках «Великого будівництва». Лише 5% вважають будівництво доріг негативом.

На жаль, від наступного року українці так само мають переважно негативні очікування. Зокрема, це стосується прогнозів щодо розвитку соціально-економічної ситуації у країні в 2021 році. Лише 15% вважають, що в новому році гривня стане більш стабільною, 25% очікують зростання добробуту, 12% вважають можливим зменшення тарифів. Стосовно боротьби з пандемією думки розділилися: 45% українців вважають, що епідемію буде подолано, 46% — що ні.

Приблизно третина українців думає, що наступного року можуть статися кадрові зміни. 25% вважають, що в 2021-му можливі дострокові вибори, 39% — що ймовірною є зміна уряду.

Негативні очікування українці мають стосовно настання миру на Донбасі, покращення ситуації з верховенством права та зниження рівня злочинності. Лише близько 20% вірять, що 2021 року на Донбасі запанує мир, у покарання корупціонерів вірять тільки 10% громадян, стільки ж — у зниження рівня злочинності. Дещо більше, 18%, очікують у 2021-му покращення ситуації зі справедливим правосуддям.

Політиком року українці найчастіше називають чинного Президента Володимира Зеленського.