У тих місцях, де річка замулилася до такого стану, що її глибина становила тільки один метр, нині вона сягає чотирьох-шести. Про це повідомляється на сайті міськради.

— Очищення головної водної артерії міста залишається одним з основних завдань міської влади навіть за непростих умов епідемії коронавірусу, коли значні кошти з бюджету спрямовуються на боротьбу з хворобою і запобіганню її поширенню, — йдеться у повідомленні. — Результат уже очевидний: вода у місці водозабору стала чистішою.

Нагадаємо, Південний Буг є головним джерелом питної води для міста, розташованого на обох його берегах. Очищення річки — одна з важливих складових поліпшення якості води. П’ять земснарядів та екскаватор-амфібія з баржею працювали цього року над поглибленням. Загалом підняли на поверхню понад 90 тисяч кубометрів намулу. Його висушують і вивозять на поля. За кошти бюджету місто придбало два земснаряди. Іншу техніку орендують.

Довжина річки у межах міста — понад 13 кілометрів. Її розділили на три частини, які очищатимуть поетапно. Проект дорогий, тому розрахований на тривалий час — шість років.

За словами міського голови Вінниці Сергія Моргунова, головне завдання — досягти того, щоб вода не цвіла. Це проблема не тільки суто екологічна, вона стосується здоров’я людей, адже місто використовує воду Південного Бугу для побутових потреб.

У наступному році планують продовжити роботи. У тому обсязі, настільки вдасться виділити грошей. Техніку зупиняють тільки у період нересту риби.