Вона ще не завершилась, але ось-ось добіжить кінця: залишились лічені тонно-кілометри. Останнє стосується кукурудзи на зерно. Якби суха морозна погода продовжувалась, качани ще бовваніли б на полях, але різкі кліматичні зміни, що «увінчались» льодяним дощем, змусили аграріїв пришвидшити темпи збиральних робіт, аби золотисте збіжжя зберігалось не просто неба, а під надійним дахом.

У департаменті агропромислового розвитку облдержадміністрації повідомляють: цього року Сумщина щодо зернових досягла, можна сказати, видатних показників. Зрештою, результати жнивування були непоганими і в попередні роки, але нинішнього деякі зі здобутків стали рекордними.

Максимальний валовий збір зернових та зернобобових культур досі становив в області 4,5 млн тонн, але цього разу вже намолотили 4 млн 856 тис. тонн. Якщо врахувати, що під головну «валову» культуру — кукурудзу — в області відвели 439 тис. га, а до статистики потрапили підсумки обмолотів із 416 тис. га і роботи на полях ще тривають, можна спрогнозувати, що Сумщина нинішнього року зерна отримає не менш як 5 млн тонн.

У департаменті агропромислового розвитку облдержадміністрації інформують, що за врожайністю зернових і зернобобових культур, яка сягає 72,4 ц/га, регіон вийшов на перше місце в державі, за врожайністю кукурудзи посідає друге, а за валовим виробництвом зерна — п’яте місце в Україні. Область суттєво перевищила свої минулорічні показники: урожайність кукурудзи зросла на 7 ц/га, а врожайність зернових та зернобобових загалом — на 7,2 ц/га.

Покращення результатів відбулося завдяки кліматичним особливостям на Сумщині. Останніми роками область також потерпає від посухи, але «безводдя» відчувається тут не так радикально, як в інших регіонах. Щороку в області вводять в експлуатацію нові зерносховища, а аграрії розширюють посівні площі під кукурудзу. Така тенденція, попри економічну віддачу, не однозначно-позитивна, бо призводить до виснаження ґрунтів, однак маємо те, що маємо.

Нинішнього року Сумщина демонструє рекордні показники і щодо урожайності пшениці. З ярих та озимих полів її в середньому зібрали по 53,4 центнера з кожного гектара — найбільше в Україні. Це також вплинуло на загальний результат, відтак аграрії області мають потужну мотивацію вирощувати зернові і в наступному році. В області озимою пшеницею засіяно 140,6 тис. гектарів: на ланах уже зазеленіли сходи.

Сумська область.