Вона, зокрема, поінформувала про зростаючу мілітаризацію Криму, постачання Росією озброєнь та засобів, здатних переносити ядерну зброю, розміщення військового персоналу та захоплення колишніх об’єктів зберігання ядерної зброї.

«Усе це становить серйозну загрозу безпеці Азовсько-Чорноморського та Середземноморського регіонів і потребує посиленої уваги міжнародної спільноти», — наголосила перша заступниця міністра, виступаючи під час онлайн-заходу, серед учасників якого були народні депутати України Рустем Умеров, Єлизавета Ясько та Вадим Галайчук, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, депутати Європарламенту від Польщі — Анна Фотига, від Литви — Петрас Австревічус, кримський експерт та журналіст Андрій Клименко.

Наголошуючи на необхідності активізувати зусилля з деокупації Криму та подолання наслідків окупації, Еміне Джапарова презентувала учасникам заходу нову ініціативу України — Кримську платформу і запросила євродепутатів долучитися до її роботи на парламентському напрямку.

Еміне Джапарова наголосила на відповідальності Росії за політичні переслідування, тортури, нелюдське поводження з ув’язненими, обмеження доступу до медичної допомоги, особливо в умовах поширення захворювання COVID-19. Перша заступниця міністра також окремо зупинилася на незаконному відчуженні російською окупаційною владою українського майна на півострові та випадках незаконного ведення бізнесу в окупованому Криму деякими європейськими компаніями.

Еміне Джапарова привітала створення Європейським Союзом нового Глобального санкційного режиму за порушення прав людини і закликала ЄС призначити спецпредставника з питань Криму, інформує прес-служба МЗС України.