Нагадаємо, Об’єднане Королівство перестало бути членом ЄС з 31 січня 2020-го, але до кінця року залишалося в єдиному ринку, а також на нього поширювалися інші європейські правила. Сторони тривалий час вели інтенсивні переговори щодо угоди про майбутнє партнерство після 31 грудня, але як ЄС, так і Британія зберігали різні підходи до принципових питань у таких сферах, як правове поле, система управління та організація рибальства.

У підсумку документ включає в себе 1246-сторінкову торговельну угоду, а також угоди з ядерної енергетики, обміну секретною інформацією, цивільної ядерної енергетики та низку спільних декларацій. Крім того, до основного документа є ще близько 800 сторінок додатків і виносок. Тож експерти поки не квапляться з висновками.

Утім, прем’єр-міністр Великобританії Борис Джонсон назвав угоду, укладену в останню хвилину, «гігантською», аналогічною угоді між ЄС і Канадою, і закликав свою країну відмовитися від розбіжностей, викликаних референдумом щодо Brexit в 2016 році. За словами президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн, це справді «історична подія».

Пізня домовленість щодо угоди означає, що парламентська ратифікація до кінця року неможлива, і тому йдеться про «тимчасове застосування» угоди з 1 січня, інформує «Європейська правда».