Нагадаємо, що в проект закону закладено 250 млн доларів на допомогу Україні в рамках ініціативи сприяння в сфері безпеки, яка піде на підтримку і допомогу Збройним Силам України, 290 млн доларів — на протидію впливу Росії, санкції проти «Північного потоку-2» та «Турецького потоку» тощо.

Однак причина, з якої Трамп відмовлявся підписувати закон, стосувалася зовсім іншого: а саме — пакета стимулювання економіки під час пандемії COVID-19 на 900 мільярдів доларів. У відеозверненні, яке Дональд Трамп оприлюднив у Твіттері, він заявив, що передбачені бюджетом виплати у 600 доларів для фізичних осіб є замалими. Трамп пропонував підвищити їх до 2000 або 4000 доларів для подружжя. При цьому він закликав не фінансувати музеї, які не працюють під час коронавірусу, та проекти уряду за кордоном.

Слід зауважити, що, крім одноразової виплати допомоги на рівні 600 доларів, документ передбачає також щотижневі додаткові виплати з безробіття у 300 доларів для людей, які залишилися без роботи через пандемію COVID-19. І в разі непідписання бюджету американці втратили б шанс отримати навіть ці кошти. Окрім того, вже найближчими днями було б призупинено роботу уряду.

Така поведінка президента викликала критику як у Демократичній, так і в Республіканській партії США. Обраний президент США Джо Байден закликав Трампа підписати пакет допомоги, аби уникнути «руйнівних наслідків» для економіки, повідомляє DW.