Фото із сторінки Софії Федини у Фейсбуці.

Співробітники Національного музею Революції Гідності, рідні полеглих і активісти прикрасили новорічні дерева синьо-жовтими сердечками й фігурками ангелів, що стали символами любові до України й непереможності українського духу.

Зібравшись у музеї Майдану, родичі майданівців і волонтери також виготовили різдвяні віночки для тих, хто віддав своє життя за високі ідеали свободи й незалежності.

До акції, що проходить з ініціативи Київської філії Громадської організації «Родина Героїв Небесної Сотні» та Київського міського центру допомоги учасникам Антитерористичної операції долучилися  народна депутатка України Софія Федина (Європейська cолідарність) та відомий громадський діяч, заслужений діяч мистецтв України, «голос Майдану» Володимир Гонський.

«Для мене участь в акції дуже важлива, як і для родичів Героїв, для волонтерів. У колі однодумців ми всі розуміємо — ми не самі. Плетення різдвяних віночків, прикрашання ангеликами й патріотичною символікою алеї Героїв Небесної Сотні на Різдво, на День Незалежності й інші свята привертає увагу суспільства до знакових подій. Подобається комусь чи не подобається, але жертва відбулася. На Майдані люди віддали своє життя за інших людей, за майбутнє нашої країни, за те, щоб ми жили вільно і щасливо».

Наш обов’язок пам’ятати про жертовність учасників Євромайдану та захисників України від посягань РФ, вшановувати новітніх Героїв, усіх, хто поклав на вівтар Вітчизни найдорожче — своє життя, наголошує народна депутатка.

Голова філії ГО Наталія Бойків, дружина учасника Євромайдану Володимира Бойківа, що загинув 19 лютого 2014 року, каже: «Це така традиція із вшанування наших рідних, наших Героїв. Плетемо віночки із соснових гілок, прикрашаємо їх синьо-жовтими стрічками і розкладаємо біля портретів. Це важливо. Адже поки ми говоримо про них, пам’ятаємо, вони будуть жити».

Активісти, прикрасивши ялинки та поклавши різдвяні віночки біля кожного портрета Героїв Небесної Сотні біля храму Архістратига Михаїла та українських новомучеників, що на Інститутській, де в лютому 2014 року були розстріляні десятки патріотів, запалили лампадки.

Наталія Бойків додає, що цьогоріч до акції із вшанування Героїв напередодні Різдвяно-новорічних свят долучилися Львів, Тернопіль, Рівне та Вінниця. Там теж родичі загиблих разом із волонтерами сплели віночки та поклали їх до меморіалів загиблих.

Започаткували патріотичний флешмоб п’ять років тому. Взяти участь у традиційній акції та прикрасити ялинки для Героїв своїми іграшками чи синьо-жовтими стрічками може кожен бажаючий.

Фото Георгія ЛУК’ЯНЧУКА.