Перший заступник голови парламенту Руслан Стефанчук разом із деякими народними депутатами в останній день 2020 року зареєстрували проект постанови «Про встановлення іменних стипендій Верховної Ради України учасникам зовнішнього незалежного оцінювання, які отримали найвищий результат» (№ 4563).

«У розвиток ініціативи Президента України щодо підтримки талановитої молоді проектом постанови пропонується встановити іменні стипендії Верховної Ради України, що будуть виплачуватися учасникам ЗНО, які отримали максимальний бал та вступили до вітчизняних закладів вищої освіти», — повідомив на своїй сторінці у Фейсбуці Руслан Стефанчук.

Відповідно до проекту постанови, розмір стипендії становитиме один прожитковий мінімум для працездатних осіб, встановлений на 1 січня року, у якому призначається стипендія. «Так держава буде підтримувати тих, хто найкраще склав тест та обрав український заклад вищої освіти», — вважає Перший заступник Голови Верховної Ради.

Зазначимо, що у 2020 році в Україні найвищий результат ЗНО отримали 455 учасників тестування із різних регіонів України. Хоча традиційно найбільше учнів, що склали тести на 200 балів, у Києві — 108, Львівській області — 64, Дніпропетровській області — 36, у Харківській області — 32.

«Варто зазначити, що кожного року існує залишок невикористаних коштів за видатками споживання на виплату стипендій по центральних органах виконавчої влади. Лише у 2020 році сума невикористаних коштів за бюджетною програмою 2201190

«Виплата академічних стипендій студентам (курсантам) вищих навчальних закладів» становила не менше 182 833 500 гривень. Водночас максимальна сума коштів, необхідних для покриття витрат за виплату 500 стипендіатам коштів за 4 місяці (вересень-грудень), становить 4 378 000 грн», — зазначив Руслан Стефанчук, висловивши сподівання, що встановлення таких стипендій мотивуватиме студентів до успіхів у навчанні та здобуття якісних знань.

Вл. інф.

Інфографіка секретаріату Першого заступника Голови Верховної Ради України.