Прем’єр-міністр Денис Шмигаль узяв участь у підписанні перших семи угод про розподіл нафтогазової продукції на ділянках Софіївська, Угнівська, Балаклійська, Іванівська, Зінківська, Бузівська, Берестянська загальною площею понад 7 тисяч квадратних кілометрів (на знімку).

«Уперше уряд підписує угоди про розподіл продукції на семи газоносних ділянках із переможцями відкритих та прозорих аукціонів. Це надзвичайно успішний кейс, який дасть можливість залучити щонайменше 12 мільярдів гривень у видобуток газу», — сказав під час підписання угод Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, наголосивши, що це дуже важливий крок для енергонезалежності та енергетичної самодостатності України, оскільки розробка цих родовищ дасть змогу істотно наростити видобуток газу.

Окрім інвестицій, держава також отримає сотні нових високооплачуваних робочих місць, значну частку від видобутого ресурсу та істотні податкові надходження, вважає глава уряду.

Згідно з укладеними угодами про розподіл продукції Україна на визначений строк передає право приватному інвестору на проведення пошуку, розвідки та видобування корисних копалин на конкретній ділянці. Інвестор, зі свого бо-
ку, бере зобов’язання власним коштом виконати доручені роботи з наступною компенсацією витрат і отриманням плати у вигляді частини прибуткової продукції.

Зазначимо, що конкурси на укладення цих угод відбулися ще у 2019 році. «З моменту оголошення переможців конкурсів минуло півтора року, за цей час відбулося дуже багато подій. Змінилися Президент країни та парламент, три уряди, п’ять міністрів-координаторів, двічі реформовано відповідальне міністерство. Крім того, сталася цінова криза на ринку вуглеводнів, світові мейджери списали запаси на мільярди доларів та зупинили багато нових проектів, а пандемія негативно позначилася на глобальній економічній активності. У результаті з 9 угод залишилося 7, три іноземні та українське підприємства-переможці вийшли із переговорного процесу за власним бажанням», — зазначив голова Державної служби геології та надр України Роман Опімах.

Мінімальні фінансові зобов’язання інвесторів становлять 350 мільйонів доларів протягом найближчих 5 років, а програма робіт передбачає буріння 35 нових розвідувальних свердловин та проведення сучасних сейсмічних досліджень.

Довідково

Відповідно до угод про розподіл продукції Україна передає приватному інвестору на визначений строк право проведення пошуку, розвідки та видобування корисних копалин на визначеній ділянці надр та ведення пов’язаних з цим робіт, а інвестор зобов’язується виконати доручені роботи власним коштом з наступною компенсацією витрат і отриманням плати у вигляді частини прибуткової продукції.

Фото kmu.gov.ua.