За даними МОЗ, найвищий показник захворюваності на COVID-19 за 14 днів зафіксовано у Миколаївській області — 489,0 на 100 тис. населення, у Запорізькій області — 461,8, у Черкаській — 428,0, у Києві — 418,2.

В Україні 66 тис. ліжок у медичних закладах відведено для хворих на коронавірус, з них 55 409 забезпечені киснем. Про це на брифінгу заявив міністр охорони здоров’я Максим Степанов. Він зазначив, що питання забезпеченості ліжками та ліжками з киснем для хворих на коронавірус повністю вирішено.

За словами міністра, нині в лікарнях перебувають 22 802 пацієнти з COVID-19. Степанов повідомив, що минулого тижня було виявлено на понад 11 тисяч менше хворих, ніж за тиждень до цього. Чиновник пов’язує зменшення кількості виявлених випадків зі святами та вихідними.

Міністр Степанов сам визначив постачальника вакцини проти COVID-19, ціна могла бути щонайменше на 1 долар нижчою. Про це на своїй сторінці у Фейсбуці написав очільник ДП «Медичні закупівлі України» Арсен Жумаділов.

«Міністр, по суті, сам визначив постачальника. За моєю інформацією, Україна могла отримати ціну щонайменше на 1 долар США нижчу від фінальної, якби ДП вело переговори самостійно, створивши конкурентний тиск на постачальника. Станом на сьогодні ми могли мати вже два контракти, а не один, щодо двох різних вакцин», — написав Жумаділов.
За його словами, 21 грудня Степанов на нараді у Прем’єр-міністра раптом повідомляє, що «країна в небезпеці» через зрив переговорів з виробниками вакцин, бо ДП вимагає (увага!) банківську гарантію на передоплату. Згодом виробник на це нібито погодився.

Очільник ДП «Медичні закупівлі України» пише, що в наступні дні ДП надіслало до Міністерства охорони здоров’я пропозиції поправок до договорів про закупівлю вакцини з кількома постачальниками на узгодження, як того вимагав Степанов. «Станом на ранок 28 грудня ми отримали відповідь та зелене світло лише по одному. З ним і було укладено договір», — зазначає він.

Жумаділов вважає, що в подальшому проводити закупівлю вакцини в такому форматі не варто, оскільки Міністерство охорони здоров’я не має досвіду закупівель товарів медичного призначення і в принципі не повинно цим займатися.

Також у тому дописі директор держпідприємства «Медичні закупівлі України» Арсен Жумаділов зазначив, що Україна не має раціональних підстав для закупівлі російської вакцини від коронавірусу «Sputnik V». Він переконаний: «покладатися на державну російську компанію в умовах російської збройної агресії проти України в питанні забезпечення епідемічного благополуччя всієї країни — це щонайменше невігластво».

«У сегменті векторних вакцин, якою і є російська вакцина-кандидат, є значна конкуренція. 18 виробників у всьому світі перебувають на тому чи іншому етапі розробки. Серед них є такі авторитетні гравці міжнародного фармацевтичного ринку, як AstraZeneca, Johnson & Johnson тощо. При цьому AstraZeneca вже має дозвіл на використання в низці країн, включно з Великою Британією. Тобто поки що для замовлення російського продукту, в сегменті якого є дешевші, ефективніші, надійні вакцини, немає жодних раціональних підстав», — написав Жумаділов.