Щорічно ця найбільша в Європі берегова вітрова електростанція зможе виробляти приблизно 1 800 000 МВт/год. електроенергії. Загальна сума інвестицій планується в розмірі 1,2 мільярда євро. З них у соціальну сферу регіону норвезька компанія NBT, яка реалізує проект, планує залучити понад 15 мільйонів євро.

Нагадаємо, що NBT придбала проект будівництва вітроелектростанції на території Якимівської і Кирилівської територіальних громад. Компанія підписала з ОДА договір про співпрацю, у рамках якого було досягнуто домовленості про залучення інвестицій в інфраструктуру області.

Як розповів представник NBT, уже розроблено проектну документацію й повідомлено про початок будівельних робіт. Проведено оцінку впливу реалізації проекту на довкілля. У вивченні видів рослин і тварин поблизу місця будівництва ВЕС брали участь представники департаменту захисту довкілля ОДА, громадських організацій, що займаються захистом навколишнього середовища, і вчені-екологи. За підсумками в план розміщення вітряків внесли корективи.

Обласна влада наполягає на необхідності залучення до реалізації проекту жителів області та локальних підрядників, які платитимуть податки до місцевих бюджетів. Також важливо врахувати думку громад під час будівництва, пов’язану, зокрема, з розвитком додаткової інфраструктури, під’їзних автодоріг і розміщення баз для зберігання матеріалів. В ОДА зазначають, що схема маршруту перевезення матеріалів і обладнання повинна забезпечити дотримання вагових норм, мінімізацію навантаження на місцеві дороги і запобігання дорожньому колапсу в курортний сезон.

Роботи мають намір невдовзі розпочати й завершити в 2023 році. Для цього задіють майже півтисячі осіб. Під час операційної фази роботу вітропарку забезпечуватимуть до 150 осіб, частину з яких можуть надати заклади профосвіти регіону.

«Для компанії актуальним є питання співпраці з місцевими громадами. Тому важливою частиною проекту є діалог у соціальному середовищі. Команда проекту готова в співпраці з громадами реалізовувати соціально значущі ініціативи.

Пріоритетними сферами для них є освіта, охорона здоров’я, інфраструктура, культура та спорт», — заявила директор з комунікацій проекту Zophia Інгрід Сара Грімстад.

Запорізька область.

Фото з доступних джерел.