Щоправда, опоненти Жапарова — Адахан Мадумаров і Абділь Сегізбаєв — учора заявили про масштабні фальсифікації.

Вибори було оголошено після осінніх заворушень, викликаних невдоволенням результатами жовтневих виборів до парламенту. Переможцями було названо партії, пов’язані з тодішнім президентом Сооронбаєм Жеенбековим, але багато політичних сил у Киргизстані не погодилися з підсумками волевиявлення. На хвилі протестів у Бішкеку Жеенбеков пішов у відставку. Основним претендентом на посаду нового президента став Садир Жапаров, якого під час протестів звільнили з в’язниці його прихильники.

Паралельно з виборами президента в Киргизстані відбувся референдум про зміну форми правління з парламентської на президентську. За офіційними даними ЦВК, за президентську форму правління проголосували більш ніж 81%, за парламентську — 10,95% виборців.

***

Минулої неділі відбулися вибори і в Казахстані. Щоправда, парламентські. За попередніми підсумками, на них перемогла партія влади «Нур Отан», за яку віддали голоси понад 70% виборців. Друге місце зайняла Демократична партія «Ак Жол», за яку проголосували близько 10% виборців, а на третьому — «Народна партія Казахстану» (колишня Комуністична партія Казахстану), повідомляє «Інтерфакс». Водночас проведення виборів бойкотувала найбільша опозиційна політсила Казахстану — Соціал-демократична партія.