Інші ледь тримаються на ногах та харкають кров’ю, а це може свідчити про внутрішню кровотечу. Відтоді щодня тут підбирали нових і нових загиблих пернатих, і нині їхня кількість уже сягнула 185!

Спершу адміністрація заповідника висунула припущення: сірих журавлів викошує пташиний грип. Адже спалах цієї недуги зафіксували у селі Заозерне сусіднього Каховського району. Тому передусім повідомили про екологічне лихо підрозділ Держпродспоживслужби в Чаплинському районі Херсонщини. Тамтешні інспектори відреагували оперативно — взяли проби тканин загиблих птахів і відправили їх на аналіз. Але зараження пташиним грипом не підтвердилося. Тож залишилася тільки одна найімовірніша версія — журавлі могли загинути, годуючись на оброблених хімікатами навколишніх полях.

Для її перевірки науковці обстежили сільськогосподарські угіддя на кордонах буферної зони заповідника. І між селами Питомник та Ясна Поляна помітили посіви озимих, де були розсипані протруєні зерна пшениці — так аграрії борються із навалою мишоподібних гризунів, котрі через теплу зиму розмножилися й нещадно нищать майбутній врожай («Голос України» про це писав). Перестріли й трактор, з якого ці зерна розкидали.

— Тракторист, котрий працював із отрутохімікатами, не мав жодних засобів індивідуального захисту. Тобто контакт з «хімією» загрожував не тільки птахам, а й йому особисто. На додачу — жодних документів на отрутохімікати він теж пред’явити не зміг і казав, що вони «десь в офісі» агрофірми. Деякі з біопрепаратів, які використовують для боротьби з гризунами, справді можуть викликати внутрішню кровотечу, і, можливо, саме через це загинули сірі журавлі. Тому відібрали проби отруєного зерна та шукаємо лабораторію, яка може виконати його експертизу, — коментує ситуацію для «Голосу України» директор заповідника «Асканія-Нова» Віктор Гавриленко.

Про масову загибель сірих журавлів керівництво заповідника вже повідомило Нацполіцію та екоінспекцію. Співробітники заповідника підрахували, що збиток, завданий природі внаслідок отруєння червонокнижних птахів, становить колосальну суму — 2 мільйони 775 тисяч гривень. Відшкодовувати її, теоретично, мали б ті аграрії, котрі організували обробку полів препаратами, небезпечними для пернатих. Але для цього слідство повинне довести причинно-наслідковий зв’язок між використанням хімікатів і загибеллю сірих журавлів, звернувшись до експертів. А суд —підтвердити провину борців із мишами. Тож встановлення справедливості розтягнеться надовго. А приречені журавлики помирають уже зараз. До того ж щодня.

Фото Віктора ГАВРИЛЕНКА.