«Новий рік починається із неприємних сюрпризів для партії «Голос». А саме — з політичного тиску на найменшу та, разом з тим, найефективнішу й незалежну від олігархів фракцію у парламенті. НАЗК призупинило державне фінансування для партії», — про це на своїй сторінці у Фейсбуці повідомила голова партії «Голос», народний депутат Кіра Рудик.

За її словами, у Національного агентства із запобігання корупції виникли претензії до оформлення угод та актів виконаних робіт у підрядників та до того, що партія сплатила орендну плату за офіси трьох своїх територіальних організацій.
«Фракція «Голос» розцінює це як тиск на незалежну та єдину неолігархічну парламентську партію. Ми не беремо гроші у жодного з олігархів. Ми не платимо депутатам за їхні голоси у Верховній Раді, ми не лобіюємо інтереси окремих бізнес-холдингів. Основним джерелом фінансування операційної діяльності партії лишаються державні кошти, передбачені законом. Ці фінанси — це запорука нашої незалежності, як єдиної демократичної проєвропейської партії, члени якої ніколи не брали участі в корупційних схемах», — заявила Кіра Рудик, підкресливши, що спроба позбавити партію державного фінансування є безпідставною.

«Наразі ми готуємося оскаржувати це ганебне рішення. Партія «Голос» закликає НАЗК не перевищувати свої повноваження та залишатися незалежним органом. А також служити на користь суспільству, виконуючи свою основну функцію — запобігання корупції, а не бути інструментом політичного тиску на партію, яка бореться з корупцією та олігархатом», — зазначила політик.

Водночас у НАЗК підкреслили, що заяви про політичний тиск є безпідставними. «Національне агентство з питань запобігання корупції зупинило фінансування двох парламентських політичних партій через зазначення недостовірних відомостей у звітах. Це політичні партії «ВО «Батьківщина» та «Голос». За результатами аналізу звітів партій фінансування зупинено до усунення порушень», — повідомили в агентстві, зазначивши, що ВО «Батьківщина» вже подала уточнюючий звіт, в якому усунула порушення, унаслідок чого НАЗК відновило державне фінансування цієї політичної сили.

Коли ж ідеться про «Голос», то НАЗК встановило, що партія оформила ряд договорів із фізичними особами-підприємцями на суму майже 1,1 мільйона гривень щодо послуг, виконання яких документально належним чином не підтверджено. Йдеться про такі послуги, як медійний моніторинг, пошук інформації, соціологічні дослідження тощо. «НАЗК сподівається, що партія «Голос» у найкоротші строки надасть уточнюючий звіт, який може бути підставою для відновлення державного фінансування», — сказав заступник голови НАЗК Іван Пресняков, додавши, що агентство, розуміючи, наскільки важливим є державне фінансування для розвитку політичних партій в Україні, зацікавлене в тому, щоб партії вели доброчесну діяльність.

Вл. інф.