Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв’язку з ганебним рішенням Південного окружного військового суду Російської Федерації від 12 січня 2021 року про засудження трьох громадян України — Айдера Джаппарова, Енвера Омерова та Різи Омерова у справі так званої «Білогорської групи Хізб ут-Тахрір» за сфабрикованими звинуваченнями в «організації та участі в діяльності терористичної організації та насильницькому захопленні й утриманні влади». Вони були незаконно затримані на території тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим силовими структурами окупаційної адміністрації РФ 10 червня 2019 року та в порушення норм міжнародного права переміщені на територію Росії до Ростова-на-Дону.

У МЗС вказують, що слідство та судовий процес відбувались із численними процедурними порушеннями та в умовах цілковитого ігнорування наданих захистом доказів про непричетність обвинувачуваних до інкримінованих діянь, що вказує на політичну вмотивованість рішення засудити Енвера Омерова — на 18 років, Айдера Джаппарова — на 17 років, Різу Омерова — на 13 років позбавлення волі в колоніях суворого режиму.

«Зазначені вироки є черговим доказом використання російської судової системи, яка не має нічого спільно з правосуддям, для продовження політики переслідувань кримських татар та придушень будь-яких ознак інакомислення в окупованому Криму», — зазначила перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова.

Водночас у ніч проти вівторка на Кримському мості було затримано майже сотню кримських татар. Так окупаційна влада намагалася не дозволити співвітчизникам політв’язнів підтримати їх під час винесення вироку в Ростові-на-Дону. Адвокат Микола Полозов у своєму дописі в Фейсбуці зазначив: «Востаннє про такі «масові заходи» доводилося читати у різних публікаціях, що описували дискримінаційні практики гітлерівської Німеччини відносно до євреїв та інших «неблагонадійних» національних та соціальних груп». Зранку затриманих відпустили.

Вл. інф.

Фото: radiosvoboda.org