Санкції накладено за втручання у виборчий процес у США. Під санкції потрапили народний депутат зі «Слуги народу» Олександр Дубінський, колишній народний депутат Олександр Онищенко, колишній прокурор Костянтин Кулик, колишній працівник Посольства США в Україні Андрій Теліженко та політолог Петро Журавель, яких, згідно з повідомленням Мінфіну США, пов’язують з народним депутатом України Андрієм Деркачем. Також до списку потрапили два помічники Деркача  Антон Симоненко та Дмитро Ковальчук. 

Нагадаємо, що стосовно самого Андрія Деркача санкції було запроваджено ще у вересні 2020 року так само «за спроби вплинути на президентські вибори в США 2020 року».

Спробою впливу на виборчий процес у США вважають так звані «плівки Деркача». Прес-служба Мінфіну зазначила, що Олександр Онищенко, «який переховується від українського правосуддя у зв’язку зі звинуваченням в корупції, надав відредаговані копії вказаних аудіозаписів розмов між колишніми українськими та американськими чиновниками, які Деркач опублікував у період з травня по липень 2020 роки для дискредитації офіційних осіб США та здійснення впливу на вибори в США».

У повідомленні йдеться, що відтепер «всі активи цих осіб блокуються, а особам на території США забороняється здійснювати з ними будь-які операції». Крім того, «блокується робота будь-яких організацій, які на 50 відсотків і більше належать одній або кільком» зазначеним особам.

Заступник голови парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Олександр Дубінський у своєму Telegram-каналі, коментуючи запровадження проти нього санкцій, заперечив будь-яку причетність до спроб вплинути на перебіг виборів у США. «Ніколи не втручався у вибори в інших державах, зокрема і американські вибори, і ніколи не мав стосунку до оприлюднення або інших подібних дій так званих плівок Порошенка-Байдена». Крім того, він запевнив, що не мав жодного зв’язку з народним депутатом України Андрієм Деркачем.

Також Міністерство фінансів США запровадило санкції проти компаній «Ера-Медіа», «Інформаційного агентства Онлі Н’юз», «Скептик» та сайту Nabuleaks. «Російські дезінформаційні кампанії, які націлені на американських громадян, є загрозою для нашої демократії. Сполучені Штати продовжать агресивно захищати наші виборчі системи та процеси», — заявив міністр фінансів Стівен Мнучін, інформує «Радіо Свобода».