«Облгази не можуть безконтрольно експлуатувати надра і чхати на правила цивілізованого співіснування та співпраці. З 1 січня, після надзвичайно складного для країни року, підвищились тарифи на газ та електроенергію, і мене, як і всіх чернівчан, обурює таке ставлення держави до своїх громадян», — сказав він.

На його переконання, Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), повинна негайно переглянути свою постанову від 30 грудня 2020 року «Про встановлення тарифу на послуги розподілу природного газу для АТ «Чернівцігаз».

«Склалася абсурдна ситуація: що менше люди споживають, то вищий для них тариф. По-перше, це несправедливо, бо фактично людину карають за те, що вона економить чи впроваджує технології енерго- і теплозбереження. По-друге, давайте згадаємо, що НКРЕКП може встановлювати нові тарифи лише після громадських слухань. Останніми роками ці слухання перетворились на формальність, і нині точно настав час це змінити. НКРЕКП та Кабінет Міністрів України мусять нарешті почути людей. Я знаю, що на площах багатьох українських міст відбуваються протестні виступи громадян, і я хочу заявити про свою підтримку тих, хто налаштований системно захищати свої законні права», — наголосив чернівецький міський голова.

Він чітко зазначив свою позицію і щодо локдауну.

«Практика завчасного, за місяць, оголошення локдауну є неоднозначним українським ноу-хау і викликає, звісно, багато запитань. Але сьогодні на часі інші пріоритети, і найголовніший із них — захистити наших людей: і від ризику захворювання, і від економічних втрат, і від жорстких санкцій, на які, ймовірно, готова йти центральна влада.

Водночас ми розуміємо, що не маємо морального права закликати людей до прямої непокори, наражаючи їх на небезпеку величезних штрафів або інших покарань. Натомість вважаємо, що необхідно об’єднати зусилля представників органів місцевого самоврядування по всій країні і донести свою аргументовану позицію до Києва, який має дослухатись до логічних аргументів і прийняти рішення про скасування локдауну», — наголосив на своїй позиції чернівецький міський голова Роман Клічук.

Тим часом у Чернівцях три політичні партії — «Пропозиція», «Єдина альтернатива» та «Європейська солідарність» — оприлюднили заяви стосовно підвищення тарифів на газ та електроенергію для населення та локдауну. Зокрема, партія «Пропозиція» вимагає негайно переглянути тарифи на газ та електроенергію для населення, а також тарифи на транспортування газу в бік їх зменшення щонайменше до рівня 2020 року. А також встановити мораторій на підвищення тарифів до кінця пандемії.

Наразі вже зареєстровано проекти рішень Чернівецької міської ради про звернення до Президента, Прем’єр-міністра та Голови Верховної Ради щодо скасування локдауну в Україні, організації вакцинації населення, скасування постанови НКРЕКП та рішення Кабміну про підвищення тарифів для населення.

До речі, на український ринок були допущені з 1 січня 2021 року російські енергоносії. Що є безвідповідальними і не в інтересах українського народу», — наголошують депутати міськради.

Фото з відкритих джерел.