Як відомо, церемонію відкриття Олімпіади в Токіо заплановано на 23 липня. Є ще достатньо часу на підготовку і в організаторів, і в спортсменів. Однак досі немає впевненості, що Ігри точно відбудуться в призначені терміни.

На Японію накотилася нова хвиля коронавірусу. Самі японці не впевнені, що проведення такої глобальної міжнародної події в царині спорту поліпшить ситуацію в боротьбі з планетарною проблемою.

А тим часом виникають нові виклики: минулого тижня в Країні Вранішнього Сонця зафіксували новий різновид коронавірусу, який підхопили четверо осіб, котрі прибули до аеропорту Токіо з Бразилії.

Поки що немає доказів, що цей штам є заразнішим чи спричиняє серйозніші проблеми. Але така інформація, розповсюджена ЗМІ, сприяє виникненню панічних настроїв.

Нещодавнє опитування Kyodo News свідчить про те, що майже 80 відсотків японців виступають за повне скасування чи нове перенесення Олімпійських ігор. Менш як половина з них (35,3 відсотка) налаштовані ще категоричніше і не хочуть проведення змагань у своїй країні. Ще 44,8 відсотка підтримують варіант зі ще одним відтермінуванням заходу.

Тепер уже в чотирьох префектурах, зокрема і в Токіо, запроваджено надзвичайний стан через збільшення кількості хворих. На початку тижня в столиці Японії зафіксовано 1494 нові випадки інфікування коронавірусом. А протягом семи днів поспіль їх кількість перевищує 1000.

Хоча, попри складну епідеміологічну ситуацію, влада Японії вважає, що Олімпійські ігри-2020(21) відбудуться згідно з планом. У своєму новорічному зверненні до нації Прем’єр-міністр країни Йосігіде Суга пообіцяв, що їх організують «надійно і безпечно». Однак цього очільника останнім часом критикують за повільне запровадження надзвичайного стану.

Складається враження, що протягом найближчих тижнів питання проведення Ігор-2020(21) значно загостриться. Адже організатори ще раніше заявляли, що жодного перенесення не буде. Якщо саме ці Ігри не відбудуться у Токіо цього року, то не відбудуться ніколи.

Є думка, що справу може врятувати обов’язкова вакцинація всіх учасників і спортсменів, а також найсуворіші заходи проведення змагань та перебування в Олімпійському селищі.
 

Є заяви багатьох країн, що учасників Олімпійських ігор можуть включити до числа перших, хто пройде вакцинацію, задля участі в змаганнях уже влітку. Допомогу готовий надати і МОК, який має намір закупити і виділити вакцину.