Талановита одинадцятирічна дівчинка створює власні мелодії і проникливо виконує їх на бандурі. Вона любить увесь світ: людей, які її оточують, небо, сонце, річку, тварин, а найбільше — музику...

Нещодавно Маргариту Євменчук офіційно визнали наймолодшою авторкою християнських музичних творів для бандури. Юна композиторка встановила національний рекорд України, написавши у своєму юному віці мелодії та тексти до 45 пісень. Рекорд зафіксували в актовій залі Нетеребської школи під пильним оком експертів. За подією із хвилюванням спостерігали батьки дівчинки та її наставник — музикант, вчитель мистецтва Нетеребського НВК Григорій Гонтар.

Це вже другий національний рекорд, встановлений Маргаритою. Перший — у 9 років. Тоді дівчинка стала рекордсменкою як наймолодша композиторка України. Також вона — лауреатка численних всеукраїнських і міжнародних конкурсів та фестивалів. Сьогодні популяризує українське мистецтво на своєму YouTube-каналі.

Непрості життєві обставини привели родину дівчинки на Черкащину зовсім нещодавно. Народилася Маргарита в Донецьку у 2009-му, та коли їй виповнилось 6 місяців, сім’я переїхала в Житомир. Як розповідає мама дівчинки, Ольга, тоді гостро стояло питання пошуку хорошої роботи. Пані Оля має три вищі освіти: один диплом економіста, два — дитячого психолога. Один із цих дипломів — фах Монтессорі-педагога — вона здобувала в Чехії. Має досвід роботи з дітками з особливими потребами.

Маючи інвалідність з дитинства (лікарі так і не змогли встановити точного діагнозу), Ольга навчилася боротися із труднощами силою духу. Вона живе з позитивними емоціями, вірою в Бога, бажанням розвиватися і творити добрі справи. Цього «вміння жити» вона навчає і свою єдину донечку.

Маленькій Маргариті було дуже непросто опановувати бандуру, яку потрібно щодня налаштовувати, дослухатися до звучання кожної з 65 її струн. «Потрібно стерти на пучках чотири шари мозолів, щоб грати на пружних струнах. Попервах Маргаритка грала крізь сльози. Тепер грає і розквітає», — ділиться матуся бандуристки.

Дівчинка розповідає, що грати на бандурі та писати самостійно музику почала у вісім років. А з’являється музика часто тоді, коли цього зовсім не чекає: «Інколи вона приходить уночі. Прокидаюся і кажу: «Мамо, запиши, будь ласка!» Іноді слухаємо християнські пісні, й своя мелодія в голові народжується, і теж виходить новий твір».

Про свою сім’ю Маргаритка розповідає з великою любов’ю. Хоч рідний батько дівчинки давно не проживає з ними, вона прийняла всім серцем свого вітчима Михайла. Як творча особистість він її розуміє, допомагає опановувати нові грані мистецтва, та й просто щиро любить. Мама намагається давати дитині все для розвитку, натхнення і відчуття щастя.

А що є щастям для цієї доброї дівчинки? Її дивовижна бандура, кінний спорт, яким також із захопленням займається. А ще — можливість частіше спілкуватися з хорошими людьми, друзями, з улюбленим учителем Григорієм Гонтарем.

Ця дівчинка попри юні роки дуже доросла. Вона визначилася, чого хоче досягти у житті. «Виросту й піду в духовну семінарію. Навчатиму дітей, як ставитись до навколишнього світу, як творити добро, берегти і любити кожну людину, травинку й хмаринку, щоб змінити світ на краще», — щиро ділиться маленька мрійниця з розумними очима.

Черкаська область.

Фото з архіву родини Євменчуків.