Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова провела зустріч із Надзвичайним і Повноважним Послом Королівства Швеція в Україні Тобіасом Тибергом щодо активізації співробітництва зі Швецією у сфері захисту прав людини, а також обговорила питання звільнення цивільних заручників і військовополонених.

Омбудсман поінформувала Посла Швеції, що продовжується системна робота з так званими «уповноваженими з прав людини» ОРДЛО у двох напрямах — переведення осіб, які були засуджені до початку військової агресії на Донбасі, та передача кримінальних справ з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей. «Упродовж 2018—2019 років було переведено 386 засуджених із тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей для подальшого відбування покарання на контрольованій Україною території: 60 відсотків з них уже звільнено з місць позбавлення волі. Наразі у нашому реєстрі є 450 засуджених осіб, які бажають бути переведеними на контрольовану урядом України територію, а також налічується 220 кримінальних справ, які залишились у судах на тимчасово окупованих територіях Донбасу», — цитує слова Л. Денісової прес-служба Омбудсмана.

Уповноважений також повідомила, що під час зустрічі 3 грудня 2020 року з так званим «уповноваженим з прав людини в ДНР» Морозовою було обговорено питання про передачу 300 засуджених осіб та 125 кримінальних справ і проваджень щодо 133 осіб. «Однак поки що так звані уповноважені з прав людини ОРДЛО стверджують, що все, про що зазначалося, може бути реалізовано після певного прогресу в Мінському форматі. Оскільки раніше це були не взаємопов’язані процеси, тепер для розв’язання поставлених завдань я намагаюся розділити їх», — уточнила Л. Денісова.

Крім того, сторони обговорили питання звільнення цивільних заручників та військовополонених. «Нині через відсутність нових треків звільнень кількість незаконно утримуваних громадян на тимчасово окупованих територіях Донбасу збільшується. У порівнянні з серпнем 2020 року їх кількість збільшилась на 19 осіб — з 235 до 254. Ще 258 людей вважаються зниклими безвісти», — повідомила Омбудсман. Окремо Людмила Денісова та Тобіас Тиберг порушили питання щодо звільнення 109 громадян України, які перебувають у незаконному ув’язненні на території РФ та тимчасово окупованого Криму, а також дотримання прав громадян, в тому числі кримських татар, які після тимчасової окупації залишилися проживати на півострові та зазнають утисків окупаційної влади. «Також домовились, що за можливості пан Тобіас посприяє в організації зустрічі з Головою  ОБСЄ, міністром закордонних справ Швеції Анн Лінде під час її перебування в Україні 18—19 січня 2021 року», — зазначила Людмила Денісова.