Саме такою є сума, що її Україна зобов’язалася погасити в цьому році, домовляючись з МВФ про позику.

Графік погашення боргів України перед її західним партнером розписаний до 2036 року. Заборгованість у графіку номінована в спеціальних правах запозичення в SDR-резервному засобі, що емітується МВФ. Зараз 1 SDR приблизно дорівнює 1,45 долара.

Окремо акцентується увага на тому, що до 2036 року Україна має передати МВФ 8,06 мільярда SDR. Це дорівнює сумі в 11,69 мільярда доларів США. 

Цього року сума погашення становить 1,15 мільярда SDR, або 1,67 мільярда доларів США. У 2022-му Україна виплатить Міжнародному валютному фонду ще 1,7 мільярда SDR, що дорівнює 2,5 мільярда доларів США.

А це інформація від глави ради Національного банку України Богдана Данилишина. Він, зокрема, написав на своїй сторінці в Фейсбуці: «Обсяг планових платежів держави на користь МВФ в 2021 році становить близько $1,6 млрд, з яких майже $1,36 млрд — погашення основної суми боргу, $260 млн — процентні платежі…»

Також Данилишин додав, що необхідність рефінансування заборгованості України перед МВФ вимагає виконання сторонами взятих зобов’язань за чинними угодами стенд-бай, що дозволить Україні залучити фінансування МВФ на суму майже $2,9 млрд.

Раніше повідомлялося, що місія МВФ відновила в Україні свою роботу з перегляду програми в форматі «стенд-бай».

Нагадаємо, колишній міністр економіки України Тимофій Милованов розвіяв міфи про співпрацю з МВФ. Економіст заявив, що половина України живе в кредит, і в цьому нібито немає нічого поганого. Згідно з його думкою, держава бере гроші в борг для інвестицій в розвиток і майбутнє, а також для соціальних виплат. Борги повертаються, як тільки для цього з’являється можливість. Вимоги МВФ до України Милованов назвав звичайними умовами, що виставляються кредитором.

За матеріалами прес-служби МВФ та із соціальних мереж.