Святвечір та Різдво відзначають майже в усіх куточках світу, й у кожній країні є свої традиції, пов’язані з цими днями. Україна, звісно, славиться народним колоритом. У різних регіонах він має свою родзинку. Але старовинні обряди, які й досі бережуть на Гуцульщині, перетворюють звичайну коляду з її вертепами на чарівне дійство.

Основа оповіді фільму сягає своїм корінням самісінького серця одвічних українських обрядових звичаїв. А назва «Вертеп» одразу позначає, що йдеться, головним чином, про одну з ключових подій, котрі проводяться під час Різдвяних свят.

Під час перегляду стрічки у глядача є можливість не лише зануритись у найдрібніші деталі підготовки до Різдвяних свят, познайомитись з історією походження коляди, з людьми, які ходять вертепом уже багато років, а й врешті відкрити для себе Україну з нового ракурсу та сповнитися духом Різдва.

Мета створення фільму — розвивати суспільне бачення звичаїв України та сприяти розумінню важливості збереження українських традицій для нації загалом.

Фільм «Вертеп» — це внесок у розвиток культури України і засіб поширення традицій святкування Різдва для всіх регіонів України.

Познайомитися з фільмом можна на каналі YouTube за посиланням.