До свого ювілею він підійшов оновленим.

Як розповіли в закладі, його історія почалася з відкриття в січні 1946-го обласної дитячої технічної станції. «Тоді країна розуміла, що бездоглядність дітей, особливо хлопчиків-підлітків, ні до чого доброго не приведе. Саме на них і тоді, і сьогодні насамперед і розраховані технічні гуртки — авто-, авіа-, судномоделювання, мотоциклістів, радистів, фотолюбителів. У технічних гуртках у юні душі закладалися патріотизм і любов до своєї батьківщини», — вважає Михайло Едель, який з 1987-го по 2018-й очолював заклад, місцеве відділення Малої академії наук і вже 45 років керує дитячо-юнацькою телестудією при центрі.

Заклад кілька разів змінював свій статус: у 1954 році — обласна станція юних техніків, з 1990-го — Центр науково-технічної творчості учнівський молоді «Грані», з 2007-го — комунальна установа «Запорізький обласний центр науково-технічної творчості учнівський молоді «Грані» Запорізької обласної ради. В 1974 році одержали власне приміщення, влада й підприємства допомогли обладнати лабораторії сучасним устаткуванням.

«Змінювалися підходи до навчання й профілі: на додаток до традиційних напрямів відкрилися гуртки та лабораторії — промислової електроніки, мікропроцесорної техніки, програмування, архітектури та дизайну. В 1991-му відкрила свої двері Мала академія наук — цілий сонм гуртків для обдарованої молоді, яка має схильність до наукової діяльності. Вихованці не тільки вчилися, а й виконували замовлення від підприємств», — зазначають у центрі.

І додають, що без запорізьких робіт не обходилася жодна виставка технічної творчості. Завжди в призерах були юні раціоналізатори, дизайнери, астрономи та програмісти, фахівці з авіа-, авто, судномоделювання, фото- і кіномистецтва. Делегації МАНівців області завжди входили до першої трійки в Україні.

«Грані» став справжнім центром професійної орієнтації і допрофесійної підготовки учнів до здобуття інженерних і наукових професій, центром методичної та оргмасової роботи.

До початку нового тисячоріччя центр визнано найбільшим закладом позашкільної освіти в Україні, неодноразово відзначено дипломами міжнародних освітніх виставок і форумів. Регулярно приймав всеукраїнські й обласні заходи, у тому числі методичні семінари.

І сьогодні тут намагаються забезпечити позашкільний розвиток — зокрема, його науково-технічні напрями. Так, за виділені в 2017-му обласними депутатами півмільйона гривень вдалося повністю переоснастити й осучаснити створену ще в 2013 році лабораторію робототехніки й STEM-освіти. А двадцять ноутбуків, придбані областю в 2019-му, і виділення коштів на ремонт дали змогу відкрити ще дві сучасно обладнані STEM-лабораторії й осучаснити низку лабораторій і кабінетів.

«Сьогодні «Грані» відвідують 2786 учнів, які займаються в 195 гуртках за 45 напрямами технічної творчості. При освітніх та інших закладах Запоріжжя й області створено понад 50 філій гуртків центру», — розповів його директор Сергій Богданов.

Під час святкування ювілею тут згадали працівників закладу, які в різні роки присвятили більшу частину своєї душі, знань і життя вихованню дітей.

Запоріжжя.

Фото з відкритих джерел.