Результати голосування за імпічмент президента США Дональда Трампа в Палаті представників.

Переважна більшість конгресменів, котрі підтримали резолюцію, є членами Демократичної партії. Водночас за документ проголосували також і 10 республіканців, повідомляє DW.
Члени Демократичної парії, котра ініціювала цю резолюцію, переконані, що Трамп підбурював до заколоту, коли закликав прихильників 6 січня рухатися в бік Капітолія, внаслідок штурму якого загинуло п’ять осіб.

Рішення розпочати процедуру імпічменту конгресмени ухвалили після того, як віце-президент Майк Пенс відмовився застосовувати 25-ту поправку до конституції США, що передбачає усунення президента країни від влади і передачу його повноважень віце-президенту. «Я не вірю, що таке рішення відповідає інтересам нашої нації чи нашій конституції», — написав він у листі до спікерки Палати представників, демократки Ненсі Пелосі, повідомляє Reuters. «На минулому тижні я не піддався тиску та не вийшов за межі своїх повноважень під час визначення результатів виборів, і зараз я теж не поступлюсь спробам Палати представників вести політичні ігри в такий серйозний для країни час. Використання 25-ї поправки як засобу покарання чи узурпації створить жахливий прецедент», — сказав віце-президент і закликав уникати дій, які б «розпалювали пристрасті». 

Сам Дональд Трамп перед голосуванням у Палаті представників звернувся до американців із закликом утриматися від насильства. «На тлі повідомлень про нові демонстрації я наполегливо закликаю не допускати будь-якого насильства, порушення закону і актів вандалізму», — йдеться в заяві, поширеній прес-службою Білого дому.

Тож за сімнадцять днів до завершення повноважень Дональд Трамп став першим президентом в історії США, щодо якого було порушено процедуру імпічменту двічі. 

Однак і друга спроба може не принести бажаного для демократів результату. Голосування в палаті представників засвідчило, що переважна більшість республіканців виступає проти цього. Так, під час слухань кілька конгресменів-республіканців заявили, що напад на Капітолій — не перший випадок насильства, який сколихнув США останнім часом. «Ми бачили насильство в усій нашій країні упродовж останніх дев’яти місяців. І ми маємо визнати, що, по-перше, наші слова мають наслідки, що насильство є по обидва боки. Ми зробили свій внесок до нього, ми маємо взяти на себе відповідальність за наші слова та дії, ми маємо визнати, що є проблема з відповідальністю за це, і перестати бути частиною проблеми, і стати частиною її вирішення», — заявила конгресвуман-республіканка Ненсі Мейс, повідомляє «Голос Америки».

Нагадаємо, що для оголошення імпічменту необхідна згода обох палат Конгресу. І, щоб схвалити це рішення, демократам знадобиться підтримка щонайменше 17 республіканців у Сенаті. Окрім того, лідер республіканської більшості в Сенаті США Мітч Макконнелл повідомив, що Республіканська партія не погодиться скликати Сенат до 19 січня, інформує «Голос Америки». Раніше Макконнелл заявив, що судовий розгляд стосовно імпічменту в Сенаті може розпочатись після завершення президентського терміну Трампа.

Фото зі сторінки у Твіттері Тодда Лендмана.